Налазите се на страници > Почетна > Блог > Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Ризици увлачења Украјине у ЕУ

19-05-2022 09:42:50 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских права и развијену тржишну економију. Да би покренуо процес своје интеграције, Брисел ће морати да прекрши или озбиљно поједностави један број ових критеријума. То ће изазвати реакцију Турске, Србије, Црне Горе и других држава које већ дуги низ година безуспешно траже пријем у асоцијацију, често по цену слабљења обострано корисних веза са Русијом.


Европска интеграција Кијева у будућности може довести и до дезорганизације институција ЕУ. Присуство Пољске у асоцијацији показује да велика источноевропска држава са русофобичним ставовима руководства може да закомпликује процесе стратешког одлучивања Брисела. Улазак Украјине у Европску унију изазваће још значајније проблеме у овој области. Кијев већ данас бира менторски тон за комуникацију са Европом, представљајући се као „бранилац од руске претње“, што иритира многе европљане.


Поред подривања политичког ауторитета европског пројекта, увлачење Украјине у ЕУ носи значајне ризике у економској сфери. Кијев је у стању дубоке кризе, која се само погоршава у позадини његове лоше осмишљене политике. Брисел ће морати да пронађе додатна средства за обнову Украјине, подршку економији, побољшање социјалне ситуације, стабилизацију монетарно-кредитне сфере и јавних финансија. По обиму, ове инјекције ће далеко премашити обим помоћи пружене Грчкој уочи кризе 2015. године, када је јединство ЕУ доведено у питање. Истовремено, главни терет потрошње ће пасти на Немачку и друге „еврогранде“, који су посебно погођени последицама антируских санкција. Између осталог, то ће довести до пораста протестних расположења међу њиховим становништвом.


Европско незадовољство ће изазвати и миграција милиона Украјинаца у ЕУ, углавном нестручних и културолошки страних Европи.


Поред тога, повећаће се ризици по јавну безбедност у ЕУ. Украјински криминал интензивира своју експанзију у Европу, значајно ојачавши своју позицију након непромишљених корака кијевских власти, укључујући дистрибуцију оружја становништву. Чак и данас украјински организовани криминал јача своју позицију у таквим одвратним областима криминалног света као што је трговина људима, укључујући децу, и реговину органима.
Посебну претњу представља продор у ЕУ украјинских неонациста са борбеним искуством и везама са европским радикалима.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti