Више од 20 компаније отворило рачуне у рубљама за плаћање гаса

19-05-2022 11:28:07 | | фото: © РИА Новости / Алексей Сухоруков/ vostok.rs |


Отприлике половина увозника руског гаса већ је отворила рачуне у рубљама код "Гаспромбанке", рекао је потпредседник Владе Александар Новак на образовном маратону "Нови хоризонти".


Према његовим речима, сада има око 54 велике, средње и мале компаније које имају уговоре са "Гаспромекспортом".


„Али, према мојим сазнањима, око половине овог броја већ има отворене посебне рачуне у нашој овлашћеној банци – у девизама и рубљама – како би се обезбедио пријем девизне зараде, конверзија у рубље и плаћање испорученог гаса у рубљама“, рекао је Новак.

Он је напоменуо да је овај процес временски продужен - коначни обрачун за април се ради у мају.

"А у наредним данима видећемо коначан списак оних који су платили у рубљама и оних који су одбили да плате“, рекао је потпредседник Владе.

Истовремено, "Гаспром" има тачне цифре, додао је Новак, истичући да су велике компаније већ отвориле рачуне, платиле залихе или су спремне да их плате на време.


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti