Вучић: Србија ће учествовати у обнови украјинских градова

19-05-2022 11:35:57 | | фото: predsednik.rs/ vostok.rs |


Србија поштује територијални интегритет Украјине, пружа хуманитарну помоћ, прихвата избеглице и учествоваће у обнови украјинских градова, рекао је председник Србије Александар Вучић.


Он је у среду примио акредитивна писма новог амбасадора Украјине у Србији Владимира Толкача.

„Председник Вучић је изразио дубоко жаљење због ситуације у Украјини и упознао амбасадора Толкача са ставом Владе Србије и Савета за националну безбедност.Он је истакао да је Србија посвећена поштовању принципа територијалног интегритета и суверенитета држава као једног од основних принципа међународног права и Повеље УН и да у том смислу поштује територијални интегритет Украјине“, рекао је Вучић.

Напомиње се да је Вучић захвалио Украјини на поштовању територијалног интегритета Србије по питању Косова, док постоји другачији став светске заједнице.

Србски лидер је украјинском амбасадору рекао и да је Србија избеглицама из Украјине обезбедила најбоље услове и „сва права на боравак и радне дозволе” у складу са нормама ЕУ и „чак и више”.

Вучић је рекао да ће ускоро са Толкачем посетити украјинске избеглице, који му је захвалио на помоћи.

„Председник Вучић је изјавио да ће Србија бити укључена у обнову градова у Украјини. Он је истакао да Србија и Украјина имају могућности да развијају сарадњу у различитим областима на обострану корист и да постоји потреба да се што пре настави рад на јачању економских односа, коолио то ситуација дозвољава“, саопштила је администрација председника Србије.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.


Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti