РТ: Русија рангирала непријатељске земље

19-05-2022 01:39:00 | | фото: ©Mert Alper Dervis / Anadolu Agency via Getty Images |

Русији до сада уведено 13290 санкција. САД и њихови савезници дестабилизовали су глобална тржишта енергије и хране својим санкцијама, наводи Володин

Председник руске Државне думе Русије Вјачеслав Володин објавио је на друштвеним мрежама листу „непријатељских земаља” рангираних према броју антируских санкција које су увеле.

„Увођењем нелегалних санкција Русији, ове државе су изазвале раст цена енергената и хране.Ово су главни кривци актуелних проблема и предстојећих криза широм света“, наводи се у његовој објави.

Листу предводе САД, са 1.983 различите санкције уведене Русији, према Володиновој објави. Следе Канада, Швајцарска, Британија, ЕУ као јединствена целина, Аустралија и Јапан.



Сваљивање кривице на Русију за повећање инфлације које многе земље сада доживљавају постало је уобичајена тема за многе западне земље. Бајденова администрација увела је термин „Путиново повећање цена“. Али, судећи по истраживањима јавног мњења, Американци нису посебно вољни да то прогутају и многи верују да је њихова влада требало да учини више у борби против инфлације.

Цене енергије достизале су рекордно високе нивое у Европи пре руске операције у Украјини. У то време Москва је саопштила да би Европа могла да ублажи пораст тако што би потписала дугорочне уговоре о снабдевању са Русијом који би имали механизме за ублажавање скокова на спот тржишту. Такође је предложила да се гасовод "Северни ток 2" стави на мрежу што је пре могуће како би се обезбедио увоз. Западне санкције Русији које су сада на снази укључују суспензију пројекта у догледној будућности и настојања да се Европа одвоји од руске енергије.

Непријатељства у Украјини су такође довела у питање способност земље да сеје и жање житарице ове сезоне. Украјина је велики извозник житарица, посебно пшенице. Заједно са Русијом, прошле године је чинила више од четвртине глобалне понуде пшенице.


Генерални секретар САД Антонио Гутереш је рекао да ограничења на руску храну и ђубрива морају бити укинута како би се избегла велика криза. У супротном би се „десетине милиона људи преврнули преко ивице у несигурност, праћену неухрањеношћу, масовном глађу, у кризи која би могла да траје годинама“, упозорио је он.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.


Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti