Радуновић: „Олуја“ је филм и за будуће генерације

29-05-2022 01:40:37 | | фото: © Божидар Живановић/ vostok.rs |


Филм „Олуја“, о погрому Срба из Хрватске, чије се последње сцене снимају на планини Тари, добар је начин да ова важна историјска тема за нас остане забележена јер смо је сви мало заборавили, сетимо се с времена на време, а кад остане на филмској траци остане за сва времена и за неке будуће генерације, рекао је за Танјуг редитељ филма Милош Радуновић.

„Веома сам задовољан, да је било лако - није, прво је потресна тема и радити такве ствари је иначе тешко. Буквално смо имали ситуације да екипа плаче, иако знамо о чему се ради, али је толико потресно. Болна је тема. Кад човек ради комедију то је потпуно друга атмосфера, али кад се рад овако нешто, кад човек зна да је историјски тачно, јер наш сценарио је заснован на истинитим причама и онда кад преживљавате све то заједно са јунацима филма, то је баш болно“, објаснио је Радуновић.

\"\"
фото: Божидар Живановић

Он је нагласио да је велика одговорност радити овакав филм, јер није реч о фикцији, већ постоји око 400.000 сведока онога што се десило у Хрватској.

Продуцент филма Владан Анђелковић каже да је екипа организована тако да се на најбољи могући начин представи све оно што су преживели Срби током акције "Олуја" 1995. године у Хрватској.

„Имамо један куриозитет који се десио. Живот је доста непредвидив па је тема ових дана злочин на Петровачкој цести, на том подручју између Босанског Петровца и Кључа, где је хрватско ваздухопловство бомбардовало колону цивила што је незапамћен злочин и ми управо ових дана снимамо те сцене иако смо их планирали раније, али погодило се да баш ових дана када је то тема, ми радимо ову сцену“, казао је Анђелковић.

\"\"
фото: Божидар Живановић

Нагласио је да су сви максимално сконцентрисани и осећају тежину овог пројекта и важност свега што се ради.

Љубиша Милишић, један од глумаца у овом филму, каже да је имао доста родбине која је у периоду "Олује" избегла из Крајине, па је из прве руке имао информације о свему што се дешавало, што му је знатно олакшало припрему за улогу.

„Улога је Стеван, весео човек у претходном времену пре ове несрећне ствари, са тешком судбином, који је прошао голготу ратовања и колоне и свега. Једна баш онако тешка судбина“, испричао је за Тањуг Милишић.

Навео је да је велика привилегија учествовати у оваквом пројекту, који прича о једном времену, које не дај Боже да се понови, и да на овај начин остане у дубљем сећању у свом народу.

Снимање филма "Олуја" почело је у лето прошле године и тренутно се снимају завршни кадрови.


Ускоро се улази у постпродукцију, па би од јесени филм могао да доживи премијеру у биоскопима, док ће серија од 12 епизода бити емитована на пролеће следеће године.