Фестивал науке овог викенда на Ади Циганлији

05-06-2022 01:35:37 | | фото: © НИС/ vostok.rs |

Почела највећа научна забава на отвореном

У Парку науке на Ади Циганлији почела је највећа научна забава на отвореном. Научни пикник, у организацији Фестивала науке, доноси нам бројне експерименте, дружења, изложбе и шоу програме. Трајаће овог викенда од 11 до 19 часова, а садржај је бесплатан за све посетиоце. Фестивал се већ десет година одржава у партнерству са компанијом НИС, уз чију подршку је Парк науке и обновљен.


Узбудљиви експерименти праћени су низом одговора на питања које посетиоци могу да добију од сарадника фестивала - биолога, хемичара, физичара, еколога. Ана Петровић, директорка Фестивала науке, каже да је овај фестивал посебан, јер је први који се после две и по године одржава уживо и пружа прилику да се на отвореном неки научни феномени виде и осете.


„Научни пикници се иначе одржавају у свету, али ниједан се не одржава баш у простору парка науке. То је феноменалан спој, јер имамо и научне експонате који могу да се испробају. Оно што је изузетно важно је да смо ми обновили Парк науке, првенствено захваљујући томе што је компанија НИС, са којом сарађујемо већ више од десет година, имала слуха, а морам да кажем да су нас и подстакли да будемо на отвореном и позовемо децу да дођу. Оно што ми овде пружамо не може да се види у класичној школи, а сатисфакција нам је да се деца заинтересују и да неко од њих можда постане научник или истраживач“, навела је Ана Петровић.

\"\"


Генерални покровитељ фестивала, компанија НИС, отворила је врата јединствене школе међу дрвећем награђиваног фотографа Предрага Костина. Костин, који је и запослен у компанији НИС, добитник је награде National Geographic Србија, а недавно је издао фотомонографију „Реке живота“, са циљем да нас покрене да више размишљамо о дивљим животињама и о томе како да их сачувамо. Полазници ове јединствене школе, уместо традиционалних часова, уживаће у његовим фотографијама направљеним у дивљини, причама које их прате, а добиће и савете уколико желе да се опробају у фотографисању дивљих животиња.


„Моја инспирација је дивљина, јер је то нешто што нема репризу, једна врста такмичења са становницима река, шума, планина, где морамо да их победимо на њиховом терену. Сваки терен је специфичан по нечему, а као и људи, животиње имају свој карактер, неке су спремније за сарадњу, неке нису, неки терени су опаснији од других. Ту је прича о водомару кога сам чекао 7 сати у шатору да би слетео, ту је рика јелена, феномен који се одиграва сваке године у септембру, а ту су и сеобе птица“, наводи Костин и истиче да му је драго да заједничким снагама са компанијом НИС има прилику да утиче на свест људи о очувању света око нас.
Осим тога, у овој НИС-овој школи међу дрвећем своја знања о становницима Савског језера преносе Стефан Анђус и Маја Раковић, стручњаци Института за билошка истраживања „Синиша Станковић“.

„Имао сам раније сарадњу са компанијом НИС, која се доста ангажује на пољу екологије и видим да се труде да подижу свест о тој теми. Овде сам да покажем малишанима како изгледа скривени свет наших река и језера и како и зашто то треба чувати“, каже Стефан Анђус.

\"\"


Приче о угроженим животињским врстама на НИС-овој поставци прича Јелена Андреја Радаковић, еколог, а љубитеље природе сачекале су и звучне кабине са аутентичним звуцима дивљине. За оне које природа посебно инспирише, НИС је осмислио и ликовни конкурс са вредним наградама.


Лабораторија за експерименталну психологију Филозофског факултета у Београду спремила је неколико експеримената и трикова заснованих на психологији опажања, који нам показују како је лако преварити наша чула. Факултет за физичку хемију доноси одговор на питање колики део сунчевих зрака који допиру до нас је заправо невидљив људском оку. Школа програмирања и роботике, кроз игру и забавне садржаје, показује деци динамичан и занимљив свет технолошких иновација.

\"\"


Радозналци свих узраста моћи ће да се упусте и у бројне друге авантуре. Ту је шарени свет Лего коцкица, али и свет викинга National Geographic-а. Научни шоумен Милан Поповић изводи своје невероватне експерименте за децу и одрасле, а уз Миланову помоћ, најхрабрији посетиоци су у прилици и да се поиграју са Теслиним разиграним муњама.


Парк науке се налази у непосредној близини кружног тока, поред фудбалских терена на новобеоградској страни Аде Циганлије. То је први Парк науке у Србији, направљен пре 11 година. Део прикупљених средстава за овогодишње научно дружење искоришћен је за његову обнову, пре свега захваљујући компанији НИС, која је уз Фестивал науке већ десет година. На овај начин НИС пружа свој допринос афирмацији науке и образовања код младих у Србији.