РТ: Британски плаћеник каже да су га западни медији „преварили“ око сукоба у Украјини

09-06-2022 07:26:30 | | фото: © RT/ vostok.rs |

Држављанин Велике Британије заробљен у Донбасу каже да су га напустили и Кијев и Лондон

Држављанин Велике Британије који се борио за украјинске снаге у Мариупољу пре него што је заробљен средином априла рекао је за РТ да жали због своје одлуке да се бори за Кијев.

Ејден Аслин је рекао да су западни медији одиграли велику улогу у убеђивању њега да подржи украјинску ствар и да су га на крају учинили „пијоном“ у политичкој игри.

Он је говорио за РТ пре него што га је суд у Доњецку и још двојицу странаца осудио на смрт под оптужбом да су деловали као плаћеници и покушали да преузму власт силом у Доњецкој Народној Републици (ДНР).

Аслин је рекао да је пратио украјински сукоб од 2014. године и да је био „првобитно проруски” и „про-Донбаски”. Каже је наводно подржао поновно уједињење Крима са Русијом и да верује да народ Донбаса има право на независност.

„Моји ставови су почели да се мењају након што сам почео да виђам медијске извештаје и ствари које су у суштини говориле да нису локални становници, већ руски војници ти који све раде [у Донбасу]“, навео је Аслин, додајући да је гледао Си-Ен-Ен и Би-Би-Си и Фокс њуз. Откако се предао Народној војсци ДНР, открио је да има више заједничког са војницима Донбаса него Украјинцима са којима се борио.

"Био сам некако преварен."

Британац је рекао да је чак добијао претње од бораца злогласног батаљона Азов, познатог по својој неонацистичкој идеологији. Аслин је рекао да је веровао да се Азов променио откако је укључен у Националну гарду Украјине, али да је на крају видео из прве руке да се „нису много променили“.

Држављанин Велике Британије се раније борио против терориста "Исламске државе" у Сирији заједно са курдском милицијом и има њену тетоважу на руци. Када је један борац Азова видео ту тетоважу пре две године, рекао је Аслину да „жели да је одсече“, рекао је Британац.

„Рекао сам му да сам левичар и његов став се потпуно променио“, рекао је Аслин и додао да је припадник пука Азов после те размене почео да га доживљава „не као пријатеља, већ… више као непријатеља“.

Такође је био скептичан у погледу нивоа обуке у украјинској војсци. „Они нису толико професионални колико би желели да буду“, рекао је он, називајући њихову артиљеријску обуку „подстандардном“ до те мере да могу да промаше војне циљеве и уместо тога погоде цивилну инфраструктуру.

„Још један фактор који морате узети у обзир [у случају украјинске] војске је да је у питању много алкохола“, додао је он.

Осврћући се уназад, Аслин је рекао да је требало да избегава украјинске снаге и да уместо тога тражи цивилни посао. „Волео бих да сам урадио ствари другачије и да нисам изабрао да будем политички пион у војном систему“, рекао је он, окривљујући Кијев за неуспех да оконча сукоб.

„Они [украјинска влада] су лако могли да окончају рат. Имали су прилику, али су одлучили не, углавном зато што мислим да је у питању новац“, река је он. Сада се осећа напуштеним и од Кијева и од Лондона.
Сви његови покушаји да из заробљеништва контактира украјинску страну били су неуспешни, додао је он.
Украјински председник Владимир Зеленски није поменуо Аслинов случај „ни једном“ откако се Британац предао, рекао је он. У међувремену, званичници Уједињеног Краљевства које су он и његови адвокати контактирали само стално говоре да је он „од највећег приоритета“ за Украјину.
„Морам да питам украјинску владу: `Ако нас сматрате, како кажете, херојима, зашто се понашате као да не постојимо?`“, рекао је Аслин.
Он је позвао друге странце који би могли да размисле да се придруже Кијеву да не буду „преварени у рату у којем не би требало да воде“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ