Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

14-06-2022 01:36:07 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

Мит да санкције ЕУ против Русије не утичу на безбедност хране, пошто пољопривредни сектор руске привреде није мета ограничења ЕУ.


(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жана Борела „Несигурност хране: време за акцију“, 7. април 2022.)

До данас су ЕУ, САД и њихови партнери увели масовне једностране рестриктивне мере без преседана против Русије.

Заиста, ЕУ није увела директну свеобухватну забрану увоза руских пољопривредних производа. Поред тога, упркос ембаргу на снабдевање одређеним врстама руских ђубрива, ЕУ предвиђа изузећа од тога да би задовољила сопствене потребе. Дозвољен је увоз ђубрива у ЕУ из Русије за текућу и наредну сезону (до 9. јула 2023. године) у количини једнакој просечном годишњем обиму увоза ових производа (дозвољен је увоз калијум хлорид у обиму од 837.570 тона, остала забрањена ђубрива - у обиму од 1.577.807 тона). Државе чланице ЕУ такође имају право да по сопственом нахођењу дозволе приступ лукама ЕУ за бродове под руском заставом, као и улазак у ЕУ руским друмским превозницима за увоз или транспорт пољопривредних производа, укључујући ђубриво и пшеницу која се не подлеже ограничењима.


Међутим, ефекат таквих „повлачења“ је у великој мери илузоран. Брисел ћути о главном - уведене антируске једностране санкције штете највећим руским произвођачима и извозницима пољопривредних производа. Она директно или индиректно утичу на извозне, финансијске и транспортне могућности Русије, укључујући у прехрамбеном сектору. Крајњи циљ свих ових акција је очигледан – подривање руске привреде, укључујући и агроиндустријски комплекс.


Европска унија намерно ствара климу неизвесности у трговинским односима са Руском Федерацијом. Уводе се или предлажу строге мере за контролу спровођења режима антируских санкција, укључујући кривичну одговорност за заобилажење или помагање у заобилажењу антируских једностраних санкција, које би, према њиховим иницијаторима, требало да приморају привредне оператере у државама чланицама ЕУ да одбијају сарадњу са руским партнерима. Као резултат тога, озбиљно је отежан транспорт терета, пружање финансијских и осигуравајућих услуга, поремећени су логистички ланци, укљуујући у вези са пуним царинским прегледом робе увезене у ЕУ из Русије. Западне финансијске и трговинске структуре, застрашене могућим последицама кршења режима санкција, у овим условима одлажу или често ометају трансакције.


Поред тога, уведене су персоналне санкције против власника/менаџера водећих руских произвођача и извозника ђубрива – Уралхема, Еврохема, ФосАгро, Акрона, што у великој мери ограничава могућност ових компанија да одржавају нормалне трговинске односе са традиционалним иностраним партнерима. Даља судбина припадајућих фабрика на територији земаља чланица ЕУ показала се упитном.


Очигледно је да Европска унија предузима смишљене акције у циљу блокирања извоза руских прехрамбених производа и ђубрива, укључујући и спречавање присуства Русије на тржиштима трећих земаља. Тако Брисел, под окриљем обично лицемерне реторике, намерно заоштрава ионако тешку ситуацију у области обезбеђења глобалне прехрамбене безбедности.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti