РТ: У Северодоњецку отворен хуманитарни коридор

15-06-2022 10:12:07 | | фото: . ©Rick Mave / SOPA Images / LightRocket via Getty Ima |

Москва је саопштила да ће пустити цивиле да напусте опкољену хемијску фабрику, али да ће блокирати украјинске снаге који желе да побегну

Руска војска је отворила хуманитарни коридор за заробљене цивиле да напусте опкољену хемијску творницу "Азот" у граду Северодоњецку.

Москва је у уторак саопштила да је Кијев од ње затражио да обезбеди безбедан пролаз за цивиле који желе да напусте фабрику. Затражено је да се цивилима дозволи да оду у град Лисичанск који је под контролом Украјине на другој страни реке Северски Доњец, саопштила је руска војска.

Међутим, овај план је одбијен на основу тога што је физички немогућ, с обзиром на то да су сви мостови који повезују град са Лисичанском уништени. Москва је такође саопштила да би предлог могао бити шема да се блокираним украјинским трупама омогући да побегну из фабрике "Азот".



Уместо тога, руска страна је пристала да дозволи цивилима да оду у другом правцу у град Сватово, који је под контролом Луганске Народне Републике (ЛНР).

Хуманитарни коридор ће остати отворен 12 сати од 8 сати ујутру по локалном времену, наводи се у саопштењу руске војске. Осигурање безбедног пролаза потврдио је портпарол Народне милиције ЛНР.

Руска војска је изразила скептицизам у погледу спремности украјинских трупа да дозволе цивилима да напусте "Азот". Наводи се да су мирољубиве становнике града украјински војници натерали да оду у фабрику да послуже као живи штит.

Званичници ЛНР-а процењују да се чак 1.200 цивила и 2.500 војника можда налази у фабрици, која се налази на западној периферији Северодоњецка.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti