Петербургски форум - нове могућности

15-06-2022 01:22:57 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским питањима. Основна аудиторија форума су руководиоци крупних руских и иностраних компанија, лидери држава и политички лидери. Своје учествовање у форуму већ су потврдиле компаније, чиновници и бизнисмени из 120 земаља, међу којима су и савезници Украјине: Аустралија, Аустрија, Белгија, Велика Британија, Канада, Немачка, Бугарска, Италија, Данска. Основна тема дискусије форума, без сумње, биће санкције, уведене од стране великог броја држава, које су самовољно дале себи за право да решавају и суде уместо других, са погледом на свог прекоокеанског домаћина. Искрено говорећи, међу тим земљама, не могу се све назвати државама. Ради се најпре, о Пољској, прибалтичким земљама, Бугарској и другим, које су прилично бучне, сакривши се под крило прекоокеанског "друга", док као земље са још увек водећом економијом (Немачка, Француска и Италија) поступају пажљивије и промишљено.

Битно је приметити, да санкције уведене против Русије, пре свега, удариле су на саме иницијаторе, што је изазвало раст цена у ЕУ и САД-у, те ће у блиској будућности доћи до глобалне кризе хране. И овде је невероватни покушај Запада да сву одговорност пребаци на Русију због њених последица. Најинтересантније је што је ЕУ искористила све своје могуће санкције. Економски губици ЕУ су колосални и неупоредиви с економским губицима Русије. Русија је остала при својим угљоводоничним сировинама, пољопривреди, хемији и космосу. Губици нису посебно приметни због брзог темпа замене увоза. Поред тога велики број земаља - Кина, Индија, Бразил и друге државе Блиског истока, Азије и Африке такође су остали верни пријатељи Русије и нису подржале антируске санкције. Предузетници ових земаља активно заузимају слободне нише на руском тржишту, што узнемирава ЕУ, јер почиње да схвата, да ће компанијама које напусте руске рафе, бити тешко да се врате. Специјалисти прогнозирају, да ће на форуму бити нађена могућност да се сачувају економске профитабилне везе, достићи опредељени договор да се обнови економија, али да ли ће учествовати стари свет у томе? Питање остаје отворено. Није џабе основна тема форума - Нови свет - нове могућности. Ко хоће може да остане по страни светске економије.


ЕУ, на челу са Великом Британијом, главним противником мирног решења украјинског конфликта, која је, на карту ставила веома много, и навикла да живи пљачкајући колоније, ризикује да се претвори у музеј под отвореним небом. САД, базиране на војно-индустријском комплексу, такође немају ништа да предложе партнерима, осим оружја. Али, заиста, извоз демократије и наранџастих револуција су такође постали познати, захваљујући њиховим напорима.


Рано или касно, и САД и ЕУ мораће да се договоре са Русијом по питању даљњег вођења бизниса. Шема "гас за рубаљ" је практично у потпуности зарадила у целом плану, и већ у оваквом облику, она подрива бивши финансијски систем, чинећи рубљу формално подржаном валутом, уопште не имајући никаквог покрића. Државама Запада крајње је важно да се врате у бизнис са Русијом у бивши курс. Претња рецесије плаши све. Да, и ужас нуклеарног рата излуђује естаблишмент старог света, навикнутог на удобност. Ако овде додамо ситуацију са Тајваном и Сједињеним Државама, то наводи на размишљање. Али да ли су сви преко океана нормални? Петербургски међународни економски форум даје могућност земљама Азије, Блиског истока и Африке да развијају своје економије са Русијом на обострано корисној основи, без освртања на „цивилизоване земље“. Време ће показати како ће се ствари развијати.
Једно је јасно - САД и Европа су изгубиле кредибилитет поузданих партнера, што ће омогућити остатку света да удахну шире.

Андреј Владимирович


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti