РТ: Помоћник Зеленског објаснио зашто Кијев води борбе у урбаним срединама

15-06-2022 01:33:02 | | фото: © AP Photo/Oleksandr Ratushniak / RT/ vostok.rs |

Михаил Подољак је рекао новинарима да је лакше „наћи заклон“ у градовима

Заузимање положаја у градовима је прорачуната тактика украјинске војске да минимизира своје губитке и максимизира губитке руских снага, саопштио је највиши саветник украјинског председника Владимира Зеленског.

У интервјуу за "Њујорк тајмс" објављеном у уторак, Михаил Подољак је саошптио да се „Руси лоше боре у градовима“. Украјински званичник је даље објаснио да је „у градовима могуће маневрисати, наћи заклон, а губици се минимизирају, можете се дуже одупрети и нанети значајне губитке Русима“.

Подољак је додао да је борба у урбаној средини место где пешадија има шансу. А пошто руске снаге имају далеко више артиљерије, украјинске трупе морају да прибегну овој стратегији, сматра саветник украјинског председника. Као пример навео је град Северодоњецк у Луганској Народној Републици, где се већ неколико дана воде тешке уличне борбе.

Украјински званичник је навео да украјинска војска није имала много алтернативних опција због недостатка тешког наоружања. Помоћник Зеленског је додао да је томе делом крива очигледно невољност западних лидера да Кијеву обезбеде потребан број тешког наоружања.


„Ако мислите да би требало да изгубимо, само нам реците директно: \'Желимо да изгубите\'. Тада ћемо разумети зашто нам дајете оружје на овом нивоу“, рекао је Подољак.

Званичник се пожалио да неким западним присталицама Кијева недостаје осећај хитности упркос томе што је украјинска војска озбиљно надјачана у Донбасу.

Подољак је такође постао први украјински званичник који је навео укупан број сваког типа тешког наоружања за које Кијев мисли да ће постићи паритет са руским снагама на источном фронту: 1.000 хаубица, 300 вишецевних ракетних система, 500 тенкова, 2.000 оклопних возила и 1.000 дронова.

Док су САД испоручиле Украјини око 100 хаубица и неколико десетина самоходних и обећале овог месеца, заједно са Уједињеним Краљевством, да ће испоручити неколико вишецевних ракетних система, то још увек није довољно за потребе украјинске војске, пожалио се Подољак.

Према његовим проценама, руске снаге дневно испаљују око 70.000 пројектила у Донбасу, док украјинске трупе могу да врате 10 пута мање граната.



Подољак је даље навео да би сваки прекид ватре који позива на територијалне уступке од стране Украјине довео до „трајног рата“ јер би Москва, према његовим речима, даље задирала на украјинску територију.

Саветник Зеленског је сугерисао да елите у неким западним земљама нису биле вољне да признају да су њихови претходни покушаји да успоставе пријатељске односе са Русијом били погрешни. Поврх тога, многи лидери у западној Европи би и даље волели да обнове предратне пословне везе са Москвом и подложни су проруском лобију, додао је Подољак.

„Проблем је проблем“, рекао је украјински званичник, додајући да „постоји невољкост елите, на пример, Француза, да ово буде главна тема. Крију се од рата.”


Говорећи о исходу сукоба у којем би Украјина била победник, помоћник Зеленског је рекао да Кијев има за циљ да „нанесе неколико војних пораза” руским снагама, што би заузврат резултирало „трансформацијом политичког система Русије.”.

Он је додао да ће, како је навео, период политичких превирања у Русији дати Украјини прилику да поврати пуну контролу над својим границама и запечати одбрамбене савезе како би спречила наставак сукоба.

Међутим, да би се све ово остварило, Кијеву је потребно знатно више тешког наоружања него што тренутно добија од својих западних савезника, нагласио је Подољак.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ