Лавров: Још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону

17-06-2022 08:54:56 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Сам Кијев је потписао да не жели преговоре са Русијом, саопштио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.


„Узмите само инсценирање преговора који су пропали након Истанбула - они су једноставно потписали да не желе те преговоре. И још увек не разумемо каква упутства Зеленски добија од својих господара у Вашингтону и Лондону“, рекао је Лавров за НТВ.

Лавров је рекао да Русија није извршила инвазију на Украјину, те да је специјална операција покренута када није преостао други начин да се Западу укаже да се Кијев злочиначки увлачи у НАТО.

„Нисмо извршили инвазију на Украјину. Најавили смо специјалну војну операцију када нам није преостао други начин да објаснимо Западу да се бави криминалним активностима, увлачењем Украјине у НАТО, неговањем, покровитељством и неговањем неонацистичког режима, чији је председник Владимир Зеленски још у септембру 2021. рекао (да ли сте о томе рекли својим гледаоцима?) да ако се неко осећа као Рус у Украјини, нека иде у Русију“, рекао је он потом у интервјуу за Би-Би-Си.

"Он (Зеленски) је то јавно рекао. Када му је дописник Си-Ен-Ена рекао да је пук `Азов` уврштен у неким западним земљама - у САД-у, Јапану, на листу екстремистичких, терористичких организација, Зеленски је слегнуо раменима и рекао да имају много таквих батаљона и пукова, те да су они то што јесу“, додао је министар.



Лавров је рекао да руска страна није напала никога у Украјини, већ да су нападнути Руси у тој земљи.

"Нисмо никога напали. Нападнути су Руси у Украјини", рекао је он.

"Поново вам кажем - нисмо имали другог избора. Све смо то објашњавали много пута, хиљаду пута", истакао је он.

„Сада украјински режим напада цивиле и градове вашим западним оружјем, као и 2014. године, када су пучисти дошли на власт, када су авионима бомбардовали центар Луганска, када су спалили 50 људи у Одеси“, рекао је министар и реторики питао: „Да ли се неко сада сећа овога?“

Лавров је британском новинару на примеру Ирске илустровао проблеме руског говорног становништва у Украјини.

„Објашњавам вам да украјински режим бомбардује сопствено становништво. А ви му продајете оружје како би он то наставио да ради“, рекао је Лавров.

„Јесте ли ви Енглез? Замислите да Ирска (не Северна Ирска, већ Република Ирска) забрани енглески језик. Како би се осећали Енглези?“ - упитао је Лавров.

На то је британски новинар одговорио: „Сигурно не бисмо извршили инвазију на Ирску." Министар му је поставио контра питање: „Зар вас то не би понизило?“

Лавров је подсетио да је руски језик забрањен у Украјини.

„Покушајте на улици у Кијеву, када шетају млади људи одређеног изгледа, да говорите руски“, додао је министар.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

КАТЕГОРИЈЕ