Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

17-06-2022 12:01:50 | | фото: © РИА Новости / Иван Руднев/ vostok.rs |

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

У 2021. години Русија је чинила 40% увоза природног гаса у ЕУ, 27% нафте и 46% угља. Од самог почетка испорука гаса у Европу, крајем 60-их година прошлог века, СССР, а потом и Русија полазиле су од тога да енергетска сарадња треба да остане ван политике. Након заоштравања реторике из кругова у ЕУ негативно настројених према Русији, још 2000-их година овог века, досљедно је позиван Брисел да не политизује сарадњу у овој области, скретана је пажња партнерима да се сарадња у енергетском сектору одвија у интересу обе стране, да се приближавају привреде Русије и земаља ЕУ и да се даје стабилизујући допринос очувању безбедности на европском континенту.


На позиве самих чланица ЕУ, у настојању да повећа обострано корисну сарадњу са нашим западним суседима, Русија последњих деценија спроводи нове нафтно-гасне пројекте у Русији, постављајући за њих одговарајуће гасоводе и нафтоводе у правцу Европе. У те сврхе је 2000. године покренут Енергетски дијалог Русија-ЕУ, формирана је његова разграната структура, 2013. године усвојена је Мапа пута за енергетску сарадњу између Русије и ЕУ до 2050. године, приближавање енергетских стандарда, сврсисходност координације усвојене енергетске стратегије.


Чак и током гасних „сукоба“ између Русије и Украјине 2005-2006. и 2008-2009, као и након 2014. године, Русија је показала поузданост и гарантовала несметано снабдевање енергентима у складу са својим обавезама. На Форуму земаља извозница гаса у Дохи у фебруару 2022. године, руска страна је потврдила своју посвећеност наставку извоза природног гаса на међународна тржишта, укључујући Европу.


Неосновано саопштавајући наводне планове Русије да заустави испоруке угљоводоника Европи, злобници у ЕУ и иностранству свим силама покушавају да отргну Русију од Европе, да раскину све везе, иако ће то нанети огромну штету привредама земаља ЕУ и њихових грађана. Наводи да Москва користи залихе енергије у политичке сврхе постао је део информационог рата који су Брисел и Вашингтон покренули против Русије, што је у супротности са чињеницама, јер потоњи настоји да повећа извоз свог гаса у Европску унију.


Не постоје праве алтернативе руским енергентима на европском тржишту у блиској будућности. Ако њихова понуда буде ограничена, привреда и грађани ЕУ ће се суочити са огромним потешкоћама. То се добро разуме у неким престоницама ЕУ. Стога, посебно, у позадини изјава о одбијању руских енергетских ресурса, један број земаља сада, напротив, у стварности повећава куповину руског природног гаса за пумпање у своја подземна складишта.


Дакле, очигледно је да управо Европска унија, уводећи или планирајући увођење унилатералних санкција на испоруку руских енергената, политизује енергетски сектор, покушава да искористи међузависност потрошача и добављача енергије као инструмент политичког притиска, истовремено наносећи штету својој сопственој привреди и социо-економском благостању својих грађана, дестабилизујући ионако тешку ситуацију на светским енергетским тржиштима. Одлука усвојена на састанку Европског савета 30-31. маја 2022. о делимичној забрани увоза руске нафте и нафтних деривата у ЕУ потврђује да ЕУ није спремна да одустане од ове опаке праксе, без обзира на интересе светске заједнице.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti