РТ: Морате озбиљно да схватите Путина - Меркелова

18-06-2022 09:48:27 | | фото: © AP / Markus Schreiber / RT/ vostok.rs |

Бивши немачки канцелар је саопштила да је њен одлазак са функције можда помогао да се подстакне тренутни сукоб

Ангела Меркел је рекла да су одлуке које је донела док је била на функцији, као и њен одлазак прошле године, можда утицале на одлуку руског председника Владимира Путина да покрене руску војну операцију у Украјини у фебруару. Иако га је на крају окривила за одлуку о њеном покретању, она је упозорила да Запад „мора озбиљно да схвати Путина“.

У једном од својих првих великих интервјуа од када је напустила функцију у децембру, чије је одломке објавила немачка мрежа РНД у петак, Меркелова је открила да је прошле године покушала да разговара са Путином о европском безбедносном уређењу, али да руски председник, према њеним речима, није био заинтересован.

„С једне стране, Путин више није био спреман за самит у нормандијском стилу“, рекла је она, мислећи на четверостране састанке између Немачке, Француске, Русије и Украјине који су резултирали споразумима из Минска 2014. и 2015. године. Ови протоколи нису успели да окончају рат у Донбасу, при чему је Русија оптужила Кијев да крши њихове одредбе на прекид ватре и да игнорише њихове препоруке да Украјина додели аутономију Доњецкој и Луганској Народној Републици.

„С друге стране, нисам успела да створим додатни европско-руски формат за дискусију о европском безбедносном поретку поред нормандијског формата“, рекла је Меркелова.

Меркелова је била канцелар Немачке 16 година. Немачка економија је доминирала еврозоном у то време, подстакнута увозом руског гаса. Меркелова је бранила свој радни однос са Путином, рекавши новинарима раније овог месеца да би било политички немогуће не трговати са Русијом. Меркелова је такође остала при својој одлуци да блокира предлог Украјине за придруживање НАТО-у 2008. године, тврдећи да би такав потез покренуо рат са Русијом.

Домаћи критичари Меркелове дуго су је оптуживали за мекоћу према Москви, упркос њеној подршци санкцијама након што се Крим поново придружио Руској Федерацији 2014. године. Исто тако, украјински председник Владимир Зеленски је саопштио да су Меркелини „уступци Русији“ охрабрили Путина да покрене украјинску операцију у фебруару. .

Бивши канцелар је рекла да је њен одлазак са функције „можда био допринос“ тренутном сукобу, иако није елаборирала да ли Путин можда осећа мање склоности дипломатији са њеним наследником Олафом Шолцом.

Уместо тога, рекла је да је преокрет у свету можда утицао на тајминг руске операције, односно „избори у Француској, повлачење трупа из Авганистана и стагнација примене споразума из Минска“.

Позивајући се на сукоб у Украјини као на прекретницу у европској историји, Меркелова је упозорила да „морате озбиљно да схватите Путина“. Бивши канцелар није искључила могућност каснијег посредовања у решавању сукоба, али је рекла да од ње „тренутно није тражено“ да се укључи.

Док је Шолц изразио оклевање да санкционише руска фосилна горива, његова влада је ипак затворила гасовод "Северни ток 2" неколико дана пре него што су руске трупе ушле у Украјину. Од тада Шолц шаље оружје и муницију кијевским снагама, те је навео да ће се потрошити 113 милијарди долара на набавку новог америчког и израелског наоружања и обећао да ће повећати потрошњу за одбрану на изнад 2% БДП-а.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti



КАТЕГОРИЈЕ