РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

20-06-2022 06:16:47 | | фото: © Getty Images / Westend61 / RT/ vostok.rs |

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

Литванија је у суботу блокирала железнички транзит за одређену руску робу у Калињинградску област. Власти Вилњуса су овај потез образложиле наводећи да је у питању роба санкционисана од стране Брисела у вези са сукобом у Украјини, те да стога више не може да пролази кроз територију ЕУ чак и ако путује из једног дела Русије у други.

Зашто је то важно?

Калињинградска област је најзападнија ексклава Русије у Европи, стиснута између Пољске и Литваније дуж Балтичке обале. Њен положај у срцу Европе омогућава јој да лако испоручује руску робу у било који део блока. Као ексклава, или територија која припада Русији, али је географски одвојена од ње, требало би да има потпун приступ и из копнене Русије према међународном праву. Стога, неки аналитичари сугеришу да би се потез Литваније да блокира приступ Русије сопственој територији у извесној мери могао сматрати „casus belli“ – разлогом за објаву рата.


Зашто је Литванија блокирала транзит?

Према речима литванских званичника, одлука је донета након што је добила одобрење Европске комисије, главног управљачког тела ЕУ. Многе земље, укључујући земље чланице ЕУ, увеле су свеобухватне санкције Русији као одговор на њену војну операцију у Украјини крајем фебруара. Европски блок је, између осталог, забранио улазак низа руских добара у ЕУ. Потез Вилњуса наводно треба да спроведе ове забране.


Да ли је транзит све робе блокиран?

Не, забрањен је пролаз само роби коју је Брисел одобрио. Међу њима су сирова нафта и нафтни производи, угаљ, метали, грађевински материјали, напредна технологија, стаклено посуђе, неке намирнице и ђубрива, алкохол итд. Према речима гувернера Калињинграда Антона Алиханова, забрана значи да чак 50% свe робe намењенe Калињинграду можe бити блокирано.



Може ли блокада довести до несташице снабдевања у региону?


Не нужно, јер је пролаз преко Балтичког мора још увек отворен за Русију. Према речима званичника из Калињинграда, као и челника већине малопродајних ланаца, регион је добро снабдевен храном и залихама и неће трпети застоје у испоруци три до шест месеци. Значајан део меса, млечних производа и рибе се производи у региону, а, према речима шефа главне луке у региону, Елене Зајцеве, Калињинград је чак извезао нешто кукуруза, пшенице и уљане репице последњих година.


Да ли постоји опасност за туризам и путнички саобраћај?

За сада нема претње. Док су путнички возови од копнене Русије до Калињинграда преко Литваније били обустављени почетком априла, четири велике руске авио-компаније одржавају летове Москва-Калињинград. Доступни су и морски трајекти, док извештаји наводе да руски званичници тренутно раде на покретању путничких морских рута преко Балтика.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti