„Србија мора да одлучи на чијој страни жели да буде“

21-06-2022 09:11:09 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Србија мора да одлучи на чијој страни жели да буде, саопштила је председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

„Ми желимо Србију уз нас, али за то су нам потребни јасни докази да та земља дели наше вредности, на пример владавину права и демократију, као и да одбија руску инвазију“, саопштила је Фон дер Лајен у интервјуу за аустријске медије, преноси Танјуг.

„Наравно да очекујемо да сви вучемо исту страну ужета“, нагласила је она, додајућида је "спољнополитичко определење кандидата за ЕУ веома битно".

Упитана колико је Западни Балкан повезан са статусом Украјине, и шта се може понудити тим земљама, она је навела да су готово све земље Западног Балкана на европском путу "даље од Украјине".

„Надам се да ћемо наћи решење, да ћемо коначно моћи да испунимо наше обећање и почети приступне преговоре. БиХ, на пример, може одмах ступити у приступне преговоре када испуни 14 главних тачака. Било је много напретка и томе треба одати признање“, рекла је она.

На питање колико ће трајати док Украјина не постане чланица ЕУ, Фон дер Лајен је навела да је приступни процес везан за напредак, као и да је"стекла утисак да су украјинске власти високо мотивисане и грађани уједињени око жеље да приступе ЕУ".

„Желе потребне реформе да примене што пре. Председник Владимир Зеленски ми је рекао да би они то урадили и ако не би било речи о чланству, зато што је то добро за земљу и демократију. То је и један од разлога зашто смо препоручили Савету ЕУ давање статуса кандидата“, навела је она.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti