РТ: Шеф Међународне агенције за енергетику упозорио ЕУ да буде спремна на могућност потпуне обуставе извоза руског гаса

22-06-2022 01:08:11 | | фото: © Getty Images / DarioEgidi / RT/ vostok.rs |


Шеф Међународне агенције за енергетику (ИЕА) Фатих Бирол упозорио је Европу да буде спремна на могућност потпуног заустављања извоза руског гаса ове зиме, позивајући владе ЕУ да прошире распон мера које имају за циљ да се припреме за овај сценарио, пренео је "Фајненшел тајмс".

„Европа треба да буде спремна у случају да руски гас буде потпуно obustavqen. Што се више приближавамо зими, то више разумемо намере Русије“, рекао је он.

Коментаришући "Гаспром" који је прошле недеље смањио за 60 одсто испоруке гаса гасоводом "Северни ток", за шта руска компанија истиче да је чисто технички проблем, Бирол је рекао да су „резови усмерени ка избегавању да Европа напуни складишта и повећању руског утицаја у зимским месецима“.


Међутим, ИЕА отворено оптужује Русију да манипулише ценама гаса још од прошле године, када је цена гаса у Европи скочила на највиши ниво у историји.

„Хидне мере које су европске земље предузеле ове недеље за смањење потражње за гасом, као што је поновно палење старих термоелектрана на угаљ, оправдане су размерама кризе упркос забринутости око повећања емисије угљеника“, навео је он и додао да ће, по његовом мишљењу, повратак на производњу енергије на угаљ бити „привремен“ и да ће помоћи да се задрже довољне залихе гаса за предстојећу грејну сезону.

Немачка, Аустрија, Италија и Холандија најавиле су своје планове за повећање употребе угља за производњу електричне енергије, док су Шведска и Данска саопштиле да ће такође покренути хитне мере за смањење употребе природног гаса.

Бирол је, међутим, упозорио да садашње мере не иду довољно далеко ако се извоз руског гаса у потпуности заустави и предложио је да европске владе, између осталих опција, појачају напоре да попуне складишта.

„Верујем да ће бити све дубљих мера потражње [које су предузеле владе у Европи] како се зима буде приближавала“, рекао је Бирол. Он је напоменуо да је рационализација гаса могућа, која би могла да помогне у отклањању последица губитка руског гаса и понудио блоку да „размотри одлагање затварања нуклеарних електрана све док постоје безбедносни услови“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti