РТ: Литванија спремна да прошири блокаду Калињинграда, каже литвански председник

23-06-2022 09:40:59 | | Теретни возови у Калињинграду, фото: © Sputnik / Mikhail Gol |

Земља је спремна да се суочи са узвратним корацима Русије, рекао је Гитанас Науседа

Виљнус је спреман да прошири листу забрањене робе за транзит ка руској енклави Калињинград уколико Европска унија уведе нове санкције Москви, изјавио је председник Литваније Гитанас Науседа. Земља је такође спремна да се суочи са свим потенцијалним мерама одмазде које би Русија могла да уведе, рекао је он у интервјуу за "Ројтерс".

„Спремни смо за непријатељске акције Русије, као што је искључење из система БРЕЛЛ [електромрежа] или друге“, рекао је Науседа.

Он је нагласио да ограничења транзита нису суверени потез Литваније, већ само примена санкција ЕУ против Москве уведених због сукоба у Украјини који је у току.

„Осећамо подршку Европске уније, јер је то одлука коју је донела Европска унија“, рекао је он и додао да је земља спремна да прошири листу забрањене робе уколико блок уведе нова ограничења против Русије.

„Радујемо се спровођењу наредних фаза санкција и било би веома добро да Европска комисија објасни њихов садржај руским властима. То би могло да отклони неке од тренутних тензија које нису у интересу ни Европске уније ни Русије“, рекао је Науседа.

Током викенда, литвански национални железнички оператер забранио је проток санкционисане робе између руског региона Калињинграда и Русије, позивајући се на смернице Европске комисије. Рестрикције су такође утицале на друмски саобраћај, кажу званичници Калињинграда. И Виљнус и ЕУ инсистирају да ограничења не представљају „блокаду“ руског региона.

Москва је, међутим, недвосмислено окарактерисала потез Виљнуса као „економску блокаду“ Калињинградске области, наводећи да је тиме прекршио међународне обавезе земље да обезбеди несметан транзит робе. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у понедељак да је одлука Виљнуса „без преседана“ и да представља „кршење свега и свачега“.

Председник Савета безбедности Русије Николај Патрушев упозорио је да би блокада могла да изазове одговор Москве који би „имао озбиљан негативан утицај на народ Литваније“.

„Наравно, Русија ће одговорити на непријатељске акције. Одговарајуће мере су у току и биће усвојене у блиској будућности“, рекао је Патрушев новинарима током посете Калињинграду у уторак.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti