РТ: Немачка покренула другу фазу кризног плана због ситуације са гасом

23-06-2022 11:28:57 | | фото: © Stefan Sauer / picture alliance via Getty Images / R |

Потез долази усљед прекида у снабдевању из Русије, за шта је Москва окривила санкције

Немачка влада je покренула другу фазу свог кризног плана за ванредне ситуације који се састоји од три фазе, а који је припремљен због могућих поремећаја у снабдевању гасом. Речено је да се земља суочава са кризом са енергијом због све мањег прилива из Русије.

Министар економије Роберт Хабек описао је недостатак руског гаса као „економски напад“ председника Владимира Путина на његову земљу.

„Од овога ћемо се бранити. Али наша земља ће сада морати да крене каменим путем“, рекао је он.

Увођење нових ванредних мера долази након што је "Гаспром" прошле недеље смањио испоруке природног гаса Немачкој за 60%. Док је Берлин критиковао одлуку руске компаније као „политичку“, Москва је објаснила: „Једноставно нема чиме да се пумпа“, истичући да "Гаспром" није у стању да безбедно одржава проток гаса без турбина које је "Сименс" послао у Канаду на ремонт, те потом нису враћене. Турбине су остале због економских санкција које је Отава увела Русији.

Канадска влада је саопштила да истражује начине да реши проблем.

„Намера санкција никада није била да нанесу значајну штету Немачкој, која је један од наших најближих пријатеља и савезника“, рекао је за "Блумберг" канадски министар за природне ресурсе Џонатан Вилкинсон.

Немачка регулаторна агенција за гасне мреже - "Бундеснецагентур" је саопштила да ће радити на смањењу потрошње гаса од стране произвођача као одговор на хитну ситуацију. Земља је забринута да уштеди довољно за зимски период, рекао је њен директор.

У овом тренутку немачка складишта гаса су попуњена до 58 одсто капацитета, саопштио је Берлин уводећи другу фазу кризног плана, што је више него што је било у ово доба прошле године. Немачка жели да до децембра достигне капацитет од 90 одсто.

Ако се уведе највиши трећи степен плана за ванредне ситуације са гасом, Немачка ће увести рационализацију гаса.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti