РТ: Столтенберг „не може да гарантује“ чланство у НАТО-у за Финску и Шведску

23-06-2022 12:00:46 | | фото: © AFP / Johanna Geron / RT/ vostok.rs |


Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је неизвесно да ли ће војна алијанса моћи да превазиђе противљење Турске чланству Финске и Шведске.

Две нордијске земље су у мају поднеле захтев за придруживање блоку који предводе САД, изражавајући забринутост за своју безбедност због руске војне операције у Украјини.

НАТО се надао да ће брзо примити нове чланице, али Турска је блокирала тај потез, захтевајући да Финска и Шведска престану да пружају уточиште члановима сепаратистичке Курдистанске радничке партије (ПКК) и да уводе ембарго на оружје Анкари.

У интервјуу за "Политико", Столтенберг је упитан да ли се осећа да је „талац“ Турске, пошто је НАТО-у потребна подршка свих 30 чланица да прихвати нову земљу.

„Имамо систем који се заснива на консензусу, на тај начин доносимо одлуке у НАТО-у и онда често дође до ситуације да се један или неколико савезника не слаже са осталима и онда то треба да превазиђемо“, навео је Столтенберг.

Стокхолм и Хелсинки су се пријавили пре неколико недеља, а мој циљ је и даље да се постарам да нам се ускоро придруже. Не могу да гарантујем, али кажем да ми је то и даље циљ“, додао је он.

Столтенберг је похвалио Турску као земљу од „велике важности за наш савез“ због њене „кључне улоге“ у борби против тероризма и њеног географског положаја на Црном мору и која се граничи са Ираком и Сиријом.

„Дакле, када они изразе забринутост, наравно, морамо да седнемо и да се позабавимо тим забринутостима. Управо о томе се сада консултујемо и надам се да можемо наћи решење да Финској и Шведској омогућимо да што пре постану чланице“, рекао је генерални секретар НАТО-а.

САД су такође изразиле подршку увођењу Финске и Шведске у НАТО и на тај начин јачању североисточног крила војног блока против Русије.

Овим питањем се у среду позабавила и помоћник америчког државног секретара за Европу и евроазијска питања Карен Донфрид.
„Уверени смо да ће ово бити решено на позитиван начин. Постоји широка и дубока подршка у НАТО савезу за приступање Финске и Шведске“, рекла је она током саслушања у Комитету за спољне послове Сената САД.
На питање да ли верује да би се консензус о кандидатури Шведске и Финске за придруживање могао постићи на самиту НАТО-а у Мадриду 29. и 30. јуна, Донфрид је одговорила: „Рећи ћу да се за то свакако залажемо.“
Русија је саопштила да би Шведска и Финска само наштетиле својој националној безбедности уласком у НАТО, те је обећала да ће прилагодити свој војни положај у региону ако се придруже западном војном блоку.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti