Путин: Више него икада потребно лидерство земаља БРИКС-а

23-06-2022 04:28:26 | | / vostok.rs |


Сада је потребно лидерство земаља БРИКС-а које је усмерено на обједињујућу природу мултиполарности света, изјавио је руски председник Владимир Путин на самиту БРИКС-а под називом
„Јачање висококвалитетног партнерства БРИКС-а док улазимо у нову еру глобалног развоја“

„Уверени смо да је сада више него икада потребно лидерство земаља БРИКС-а у развијању обједињујућег позитивног курса ка формирању истински мултиполарног система међудржавних односа заснованог на универзално признатим нормама међународног права и кључним принципима повеље УН“, рекао је Путин, говорећи путем видео везе.



Истовремено, додао је председник Русије, може се рачунати на подршку многих држава у Азији, Африци, Латинској Америци, које теже самосталној политици.

Путин је у свом говору истакао да је тема овогодишњег самита посебно актуелна, јер транснационална природа изазова са којима се суочава светска заједница захтева тражење колективних одговора.

„Само на основу искрене и обострано корисне сарадње можемо тражити излазе из кризе која се развила у светској привреди због непромишљеног, себичног деловања појединих држава, које, користећи финансијске механизме, заправо шире своје сопствене грешке у макроекономској политици целом свету.“

Путин је подсетио да земље чланице „петорке“ имају огроман политички, економски, научни, технолошки и људски потенцијал да ефикасно раде заједно на обезбеђивању међународне безбедности, стабилности и одрживог развоја.





"Русија је спремна да даље развија блиску вишеструку сарадњу са свим партнерима у Асоцијацији и допринесе јачању њене улоге у међународним пословима“, додао је Путин.

Дводневни 14. самит БРИКС-а под председавањем Кине почео је данас путем видео-конференције. Самиту присуствују лидери земаља чланица - председник Русије Владимир Путин, индијски премијер Нарендра Моди, председник Бразила Жаир Болсонаро и председник Јужне Африке Сирил Рамафоса. Самитом председава кинески председник Си Ђинпинг.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti