РТ: Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, наводи портарол Ердогана

27-06-2022 07:52:29 | | фото: © Getty Images / Anadolu Agency / Contributor / RT/ v |


Турска не следи вођство Запада у санкционисању Русије јер је вођена прагматичним економским приступом и „политиком равнотеже“, рекао је портпарол турског председника Ибрахим Калин.

Калин је у интервјуу за ТВ "Хабертурк" рекао да Анкара води „политику равнотеже“ када су у питању односи са Русијом.

„Пошто зависимо од иностраних извора енергије, развијамо односе са Русијом као и са Ираном“, објаснио је он, напомињући да Турска такође има добре односе са САД-ом и другим западним земљама.

„Ми не уводимо санкције Русији након рата у Украјини. Наравно, морамо да заштитимо интересе наше земље“, рекао је он.

Према Калиновом мишљењу, увођење санкција Москви „више ће штетити турској економији него руској“.

„Заузели смо јасан став. Тренутно су то прихватили и западњаци. Не говоре ништа о позицији Турске из геополитичких разлога“, навео је Калин.

Он је такође нагласио да његова земља не подржава политику увођења личних санкција руским привредницима.

„Оне које на Западу називају милијардерима називају се олигарсима када је у питању Русија. Зар нема таквих лидера у САД-у или Европи?" упитао је Калин.

Калин је јасно ставио до знања да његова земља на руску војну операцију гледа као на „инвазију“ и то „јасно и недвосмислено наводи“. Он је, међутим, нагласио да Турска наставља да разговара и са Украјином и са Русијом, јер „што је рат дужи, то је већа цена“.

„Искрено, нема друге земље која се труди да споји две стране. То ће бити пример да се по одређеним питањима може сарађивати и у ратном окружењу“, рекао је Калин.
Он је истакао улогу коју Анкара игра у преговорима о решењима одређених глобално важних питања, као што је снабдевање житом из региона захваћеног сукобом.
„Ко ће на крају разговарати са Русијом ако сви спале мостове?“, упитао је он.
Калин је признао да не може да предвиди у ком тренутку ће Русија одлучити да престане са „окупацијом“ украјинске територије, али је нагласио да „рат има краткорочне, средње и дугорочне ефекте“.
„Моје предвиђање је да ћемо бити заузети ратом и његовим последицама у наредних 10 година. Рат се може завршити, али ће се његови ефекти наставити на другачији начин“, рекао је Калин.
Према његовом мишљењу, свет је суочен са новом врстом хладног рата, са снажним антируским расположењем на Западу и ширењем „антизападњаштва“ у Русији.
„Биће масивних тектонских репозиционирања“, навео је Калин.
Коментаришући разлоге за руску операцију у Украјини, он је одбацио тврдње Запада о „ирационалности“ руског председника Владимира Путина, рекавши да Запад понекад радије „ирационализује то питање уместо да се суочи са њим“.
Према његовом мишљењу, проблеми у односима између Русије и Запада почели су 1990-их година када је Русија, као одговор на промену глобалног геополитичког поретка, понудила Западу да склопи „споразум о новом балансу” који би одражавао те промене.

„Они који су хтели да потисну земље које желе да изађу одоздо рекли су - идемо путем сукоба“, објаснио је он.
Истичући да „ово никада не оправдава руску инвазију на Украјину“, Калин је указао на важност не игнорисања узрочно-последичне везе.
„Такође се противимо овом неправилном уређењу и овом неправедном [глобалном] поретку“, додао је он.

Акције Русије у Украјини нису случајне, њима су претходили кораци НАТО-а и Запада, навео је Калин.

„Опет понављам да су ове акције погрешне. Али шта је овоме претходило?.. У новом поретку, на врху пирамиде је суперсила, а испод ње пет-шест великих сила - Русија, Кина, Енглеска, Француска , Немачка. Испод средњих земаља и других током времена, Кина се брзо попела на врх економске пирамиде. Одједном је постала друга по величини привреда на свету. Русија је почела да сумња у пирамиду у геостратешком и војном смислу, понудила је да поново преговара о условима и да се потпише нови балансни споразум за 30 година. Они који су желели да потисну оне који покушавају да изађу одоздо, рекли су - идемо путем сукоба. Ово не оправдава руску инвазију на Украјину. Али када погледате шта се десило У протеклих 30 година, морате да се бавите узрочно-последичном везом, то су акције Запада и ширење НАТО-а. Такође се противимо овом погрешном светском поретку", резимирао је портпарол турског председника.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ