РТ: Иран лансирао космичку ракету

27-06-2022 09:30:59 | | фото: © IRINN via AP/ vostok.rs |

САД су оцениле овај потез као „бескорисан и дестабилизујући“

Техеран је извршио ново тестирање своје тростепене ракете-носача сателита, наводе ирански државни медији, у настојау да прошири свој национални космички програм. САД, међутим, верују да је то део војног програма истраживања балистичких ракета за развој способности за нуклеарне нападе дугог домета.


Иранска телевизија је емитовала снимак одбројавања и лансирања, али је остало нејасно када и одакле је тачно ракета лансирана. Речено је да је ракета тростепена сателитска ракета под називом "Зулџанах", која користи и чврста и течна горива.

Портпарол иранског министарства одбране рекао је да је лансирање спроведено у "унапред одређене сврхе истраживања" и додао да је доказало да је ракета у техничким аспектима конкурентна водећим светским сателитским оператерима, преноси Пресс ТВ. Ракета дуга 25,5 метара је дизајнирана да у орбиту носи један 220-килограмски или више мањих сателита.


Иако се чинило да је полетање протекло глатко, као и током суборбиталног лета ракете прошлог фебруара, Министарство одбране није разјаснило да ли је последњи тест био успешан или да ли је носио неке сателите.

Бела кућа је одмах изразила забринутост због лансирања, назвавши тај потез „бескорисним и дестабилизујућим“. Вашингтон настоји да уведе ограничења иранском програму балистичких ракета као део евентуалног будућег нуклеарног споразума са Исламском Републиком.

Иран је уложио велика средства у ракетну технологију за војну примену, наводећи потребу за кредибилним конвенционалним ракетним одвраћањем од САД-а и њихових регионалних савезника, као што су Израел и Саудијска Арабија. Могућност постављања сателита у орбиту била би корисна за иранску војску, појачавајући њене способности надзора и комуникације.

Вашингтон је више пута оптуживао Техеран да користи ракетна лансирања за тестирање технологија потребних за интерконтиненталну балистичку ракету,која би представљала претњу за копно САД.

У 2018. години, администрација тадашњег америчког председника Доналда Трампа једнострано се повукла из нуклеарног споразума и поново увела санкције Ирану, циљајући његову нафту, петрохемију, поморство и друге секторе. Након што је наследио Трампа у Белој кући, Џо Бајден је изразио жељу да обнови споразум, са надом да ће га проширити и на регионалне активности Техерана и програм балистичких пројектила.
Преговори између Ирана и светских сила су накратко настављени, али су поново заустављени у марту након годину дана преговора. Иран је од Вашингтона захтевао гаранције да се ниједан будући председник САД неће повући из новог споразума.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti