Холандски министар упозорио на „домино ефекат“ ако се не напуне гасна складишта

28-06-2022 07:25:31 | | фото: © РИА Новости / Иван Руднев/ vostok.rs |


Гасна криза у једној земљи ЕУ ће изазвати домино ефекат и проширити се широм Европе, рекао је за Политико холандски министар за климу и енергетике Роб Јетен.


Европска унија је у понедељак коначно одобрила законску регулативу по којој складишта до 1. новембра 2022. морају бити напуњена гасом до 80 одсто, а наредних година до 90 одсто. Складишта гаса постоје у 18 од 27 земаља ЕУ.


„Сјајно је ако поједине земље чланице могу да попуне своја складишта гаса пре 1. новембра, али ако друге земље не буду у стању да достигну 80 одсто – посебно велике земље попут Немачке, онда треба да будете свесни да домино ефекта за целу Европу“, рекао је Јетен.


Он је додао да „ако све земље северозападне Европе достигну трећу фазу хитног гасног плана и покушају све друге мере да спрече несташицу гаса“, онда Холандија може да истражи могућност повећања производње на пољу Гронинген. Истовремено, као и премијер земље Марк Руте, он је напоменуо да је то екстремна мера и да земља планира да потпуно заустави развој ове области најкасније до 2024. године због штете по животну средину.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti