РТ: Русија бавела услов за глобалну резервну валуту БРИКС-а

28-06-2022 07:46:55 | | фото: © Getty Images / Akapong Osotsil / RT/ vostok.rs |


Нова међународна резервна валута заснована на корпи валута БРИКС-а захтева да се више трансакција обавља у националним валутама, саопштило је Министарство економског развоја Русије.

Ослањање на амерички долар и евро такође мора бити смањено, цитирао је званичника Министарства пословни лист РБК.



За покретање нове резервне валуте потребно је изградити заједничку финансијску архитектуру, повећати удео обрачуна у националним валутама, достићи одређени ниво дедоларизације, што је нешто што се већ дешава у земљама БРИКС-а, рекао је Никита Кондратјев из Оделења за мултилатералну економску сарадњу и специјалне пројекте Министарства за економски развој.

На самиту БРИКС-а раније овог месеца, руски председник Владимир Путин рекао је да блок, који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, тренутно ради на успостављању нове глобалне резервне валуте која би се заснивала на корпи валута пет земаља. Раније је блок саопштио да ради на успостављању заједничке платне мреже како би се смањило ослањање на западни финансијски систем.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti