РТ: Земље Г7 постигле договор о ограничењу цене руске нафте - Политико

28-06-2022 02:14:36 | | фото: © Getty Images / jorgenjacobsen / RT/ vostok.rs |

Водеће западне економије желе да ограниче приход Москве од продаје сирове нафте

Група седам (Г7), водећих западних економија, постигла је у уторак договор о постављању горње границе цена за извоз руске нафте, пренео је Политико, позивајући се на неименоване званичнике.

Детаљи споразума нису откривени. Међутим, према причи, САД су предложиле укидање санкција за осигурање за бродове који превозе руску нафту само ако се земље сложе да је купе по утврђеној максималној цени, чиме се намеће ограничење цене.

Земље чланице Г7 такође су одбациле идеју о светском ограничењу цена нафте, коју је у понедељак предложио француски председник Емануел Макрон. Од тог предлога су, како се наводи, одустале САД и Немачка, а Француска је пристала да га повуче.

Споразум долази у тренутку када западне земље покушавају да се изборе са растућим ценама енергената и инфлацијом као резултатом својих санкција и ембарга на руску нафту. Док ограничења имају за циљ исцрпљивање „руског ратног сандука“ који је наводно коришћен за финансирање текуће војне операције у Украјини, Москва зарађује више новца од свог извоза енергије него пре санкција због виших цена.

Идеју о ограничењу цена прво је представила амерички министар финансија Џенет Јелен раније ове године, а затим је преузела Г7, која је водила „конструктивне“ разговоре о том питању у последња три дана на годишњем самиту у Немачкој.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti