Путин потписао закон о легализацији паралелног увоза

28-06-2022 10:47:24 | | фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин потписао је закон о легализацији паралелног увоза, према којем су лица која увозе робу у земљу без сагласности носилаца права ослобођена кривичне и административне одговорности. Документ је објављен на порталу за правне информације.


Важећа законска регулатива даје право Влади да ове године одобри листу добара за које се не примењују одредбе Грађанског законика о заштити ексклузивних права, чиме се скида одговорност са увозника када се увозе.

После увођења западних санкција, овај механизам се користи за снабдевање руског тржишта.

За заштиту искључивих права могу се применити мере не само грађанскоправне, већ и кривичне и административне одговорности.

Да би се решио овај проблем, законом је сада утврђено шта се не односи на повреде употребе интелектуалне делатности, изражене у добрима са одобрене листе, и средства за њихову индивидуализацију.

Како је објаснио Иља Торосов, први заменик министра за економски развој, то ће заштитити од одговорности оне који увозе производе у склопу паралелног увоза.

Почетком маја Министарство индустрије и трговине одобрило је листу робе дозвољене за паралелни увоз. Она обухвата више од педесет категорија, укључујући аутомобиле (Фолксваген, Шкода, БМВ, Тојота и други), електронику (Епл, Самсунг, Сони и др.), кућне апарате (Сименс, Дисон и др.), конзоле за игре (Иксбокс и Плејстејшн) и доста тога. Претпоставља се да ће се листа ажурирати једном у кварталу или на два месеца.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti