Москва: Узећемо у обзир хуманитарни аспект као одговор на визни режим за Русе у Украјини

29-06-2022 08:23:21 | | фото: © РИА Новости / Максим Блинов/ vostok.rs |


Москва је добила украјинску ноту о увођењу визног режима и на ову меру ће одговорити узимајући у обзир хуманитарни аспект, рекао је за РИА Новости Алексеј Полишчук, директор другог оделења земаља ЗНД у Министарству спољних послова.


„Заиста, недавно смо добили електронску копију украјинске ноте са релевантним обавештењем. Она се односи на стварни раскид два споразума од 1. јула одједном: из 1997. о безвизном путовању грађана и из 2011. о прекограничном кретању становника. пограничних региона“, рекао је он.


Дипломата је подсетио да Украјина већ осам година пооштрава услове за улазак Руса. Дакле, 2014. ограничења су погодила мушкарце са дозволом боравка на Криму. У 2015. Русима је почео да се дозвољава улазак само са пасошем. Од 2018. почели су да траже отиске прстију, туристички ваучер, позивницу, повратну карту, потврду о довољности средстава.

„Упркос овим акцијама, Русија је увек поштовала споразуме о безвизним и прекограничним путовањима и наставља да то чини. Проучићемо ситуацију у вези са новим кораком Кијева и последице које могу да настану по наше грађане. Одлука о могућим мерама одговора биће донета на основу руских националних интереса и узимајући у обзир хуманитарну компоненту. За нас украјински грађани нису странци", закључио је саговорник агенције.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti

Од 1. јула у Украјини почиње да важи визни режим за Русе.