Конашенков: Оборена три авиона и хеликоптер, уништено до стотину милитаната нацистичке формације „Кракен“

29-06-2022 11:06:36 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |

Уништена база за обуку страних плаћеника у близини града Николајева

Извештај Министарства одбране Руске Федерације за
29.06.2022.о специјалнoj војнoj операциији који је представио портпарол Министарства одбране генерал Игор Конашенков:
- Оружане снаге Руске Федерације настављају специјалну војну операцију у Украјини.

- Непријатељ трпи значајне губитке.

- Током офанзивних дејстава у рејону Рафинерије нафте Лисичанск, нанети су велики губици 10. Брдско-јуришној бригади Оружаних снага Украјине. Према речима заробљених припадника ове бригаде, 108. Батаљон је потпуно уништен. Од 350 људи у овој јединици, остало је само 30 војника.

- У јединицама 115. Механизоване, 79. Десантне и 25. Ваздушно-десантне бригаде Оружаних снага Украјине које делују на правцу Лисичанска, ситуација са храном је критична. Забележени су бројни случајеви напуштања положаја и дезертирања војних лица због глади.

- У рејону насеља Питомник, Харковска област, усљед удара руске артиљерије, уништено је до стотину милитаната нацистичке формације "Кракен" и око 10 јединица војне технике. Команда милитаната одлучила је да напусти своје положаје и повуче остатке јединице у град Харков.

Оружане снаге Руске Федерације настављају са ударима по војним објектима на територији Украјине.

- Високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије уништило је четири командна места, укључујући батаљоне територијалне одбране Харков-1 и Харков-2 у области Харкова и базу за обуку страних плаћеника у близини града Николајева. Такође су неутралисани људство и војна опрема Оружаних снага Украјине у 32 рејона, база за поправку опреме Оружаних снага Украјине у Лисичанској области, осам складишта муниције и наоружања у рејону Шевченковска Херсонске области, Спорне ДНР, Николајев и Очаково Николајевске области, као и база горива у рејону Кулбакина Николајевске области.

- У оквиру контраартиљеријске борбе, високопрецизно оружје Ваздушно-космичких снага Русије неутралисало је два украјинска вода вишецевних ракетних система "Град" у рејонима Калинова и Александровско-Калиновска, као и два вода артиљерије у рејону Авдејевке, који су гранатирали насеља ДНР.
- Оперативно-тактичка авијација, ракетне снаге и артиљерија неутралисали су 39 командних места, шест складишта муниције, артиљеријских и минобацачких јединица у 68 рејона, укључујући и самоходну артиљеријску јединицу "Цезар" француске производње на острву Кубански, као људство и војну опрему у 216 рејона.

- Оперативно-тактичка авијација Ваздушно-космичких снага Русије у рејону Баштанка Николајевске области оборила је авион МиГ-29 Ваздухопловства Украјине. Поред тога, у рејону Троицког Одеске области, на ватреном положају уништена је самоходна јединица противваздушног ракетног система Бук-М1.
- Руски ПВО системи оборили су два авиона Су-25 у рејону Курулка Харковске области, Квитневе у Херсонској области и хеликоптер Ми-8 Ваздухопловних снага Украјине у рејону Архангелска Николајевске области. Такође је оборено девет украјинских беспилотних летелица. Поред тога, пресретнуто је седам украјинских балистичких ракета „Точка-У“ у областима Пески-Радковски, Капитоловка, Червони Оскол Харковске области, Тјагинка, Новокондаково Херсонске области и осам ракета вишецевног ракетног система у рејонима Каменка, Бражковка Харковске области, Кримки, Новоселивка, Јароваја Доњецке Народне Републике и изнад Змијског острва.


- Укупно је од почетка специјалне војне операције уништен 221 авион, 134 хеликоптера, 1391 беспилотна летелица, 351 противваздушни ракетни систем, 3853 тенка и друга борбена оклопна возила, 692 вишецевна ракетна система, 3052 оруђа артиљерије, као и 3907 јединица специјалних војних возила.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti