РТ: Вимблдон „мења кодекс облачења“ да би подржао Украјину

29-06-2022 12:48:02 | | Ига Свиатек на капи носи боје украјинске заставе, фото: © Jo |

Како се наводи, турнир је одступио од своје строге политике

Након што су забранили руске и белоруске играче, организатори Вимблдона су, како се наводи, учинили још један гест у знак подршке Украјини тако што су ублажили озлоглашено строги кодекс облачења на турниру како би тениским звездама омогућили да носе жуте и плаве боје.

Према извештајима у Великој Британији, званичници "Ол Ингладн клуба" су „незванично“ прилагодили правила како би играчи могли да носе симболе у украјинским бојама на овогодишњем гренд слему.

Пољакиња број један на свету Ига Свиатек виђена је са симболом Украјине на капи током меча првог кола у уторак.

"Гардијан" извештава да ће украјинском пару Лесији Цуренко и Ангелини Калининој то бити дозвољено када се састану у другом колу појединачног меча у среду, јер званичници чине „редак изузетак“ ове године.


Цуренко је након победе у првом колу рекла да размишља о том гесту, али да није сигурна да ће то бити могуће.

Вимблдон је задржао строги кодекс облачења током своје историје дуге више од једног века. Правила налажу да играчи морају да се облаче у одећу која је „скоро потпуно бела“.

Гест кодекса облачења за подршку Украјини уследио је након забране учешћа руским и белоруским играчима на овосезонском турниру.

Одлука је изазвала нешто попут грађанског рата у тенису, а АТП и ВТА су одговорили тако што су турниру ове године одузели бодове на ранг листи.

Против забране изјаснили су се и бројни играчи високог профила, укључујући шестоструког шампиона Вимблдона Новака Ђоковића.

Забрана значи да је забрањено учешће првом тенисера света Даниу Медведеву, као и Белорускињи Арини Соболенко.

Званичници Вимблдона тврде да би допуштање учешћа Медведеву и Соболенковој на турниру на неки начин донело „пропагандну победу“ руском руководству.

И АТП и ВТА су омогућили руским и белоруским играчима да наставе да се такмиче као неутрални.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti