РТ: Земље Г7 разматрају забрану транспорта руске нафте ако се не постигне договор о ограничењу цене

29-06-2022 12:57:26 | | фото: © Sputnik / Vitaly Timkiv / RT/ vostok.rs |


Група земаља (Г7) је саопштила да ће размотрити могућност увођења ембарга на транспорт руске сирове нафте, осим ако се она не буде куповала по цени која ће бити договорена са међународним партнерима или нижој.

Према заједничком саопштењу, група коју чине Канада, Француска, Немачка, Италија, Јапан, Велика Британија и САД, подржава одлуку Европске уније да истражи начине за обуздавање растућих цена енергије, укључујући изводљивост увођења привременог ограничења цена.

„Што се тиче нафте, размотрићемо низ приступа, укључујући опције за могућу свеобухватну забрану свих услуга, које омогућавају транспорт руске сирове нафте и нафтних деривата на глобалном нивоу, осим ако се нафта не купује по или испод цене која је договорена у консултацији са међународним партнерима“, наводи се у саопштењу.

„У разматрању ове и других опција, такође ћемо размотрити механизме ублажавања уз наше рестриктивне мере како бисмо осигурали да најугроженије и погођене земље задрже приступ енергетским тржиштима, укључујући и из Русије“, додаје се у саопштењу.

Група је такође позвала релевантне министре да се „хитно“ консултују са постојећим и новим добављачима енергије као алтернативом руским угљоводоницима.

У уторак је магазин "Политико" објавио да је Запад постигао договор о постављању горње границе цена за извоз руске нафте. САД су, како се наводи, предложиле укидање санкција за осигуране бродове који превозе руску нафту, само ако се земље сложе да је купе по утврђеној максималној цени, чиме се намеће ограничење цене.

Остаје нејасно, међутим, како би Русија реаговала на тај потез, да ли ће наћи начина да га заобиђе и шта ће се десити са глобалним ценама нафте ако Москва одлучи да не продаје своју нафту јер постаје мање профитабилна.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti