НАТО: Русија представља најважнију и директну претњу безбедности савезника, миру и стабилности у евроатлантској зони

29-06-2022 04:35:13 | | фото: nato.int/ vostok.rs |


Лидери земаља чланица НАТО-а одобрили су нови стратешки концепт алијансе до 2030. године, а документ, као и декларација након првог самита у Мадриду, објављен је на сајту војне организације.


"Одобрили смо стратешки концепт НАТО-а. Он описује безбедносну ситуацију за савезнике, потврђује наше вредности", наводи се у декларацији.

Русија је наведена као главна претња у усвојеном документу.

„Русија представља најважнију и директну претњу безбедности савезника, миру и стабилности у евроатлантској зони“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да Брисел жели да задржи канале комуникације са Москвом за смањење ризика, али да је више не сматра својим партнером. Како се наводи у документу, НАТО "не представља претњу Русији", али ће наставити да „конкретно и одговорно“ одговара на претње.

Претходни концепт из 2010. године помињао је жељу за развојем стратешког партнерства у областима као што су контрола наоружања, борба против тероризма, трговине дрогом и пиратерије.

Осим тога, сада у концепту стоји да су интереси алијансе супротни политици коју води Кина, као и зближавању Пекинга и Москве.

„Продубљивање стратешког партнерства између Кине и Русије, као и њихови међусобни покушаји да поткопају међународни поредак заснован на правилима, супротни су нашим вредностима и интересима“, наводи се у документу.

Москва је више пута напоменула да је Северноатлантска алијанса усмерена на конфронтацију. Како је нагласио секретар за штампу председника Дмитриј Песков, даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи. Министарство спољних послова је истакло да Москва остаје отворена за дијалог са НАТО-ом, али на равноправној основи, док Запад мора да одустане од политике милитаризације континента.

Самит НАТО-а почео је у среду у Мадриду и трајаће два дана.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti