РТ: НАТО званично позвао Шведску и Финску да постану његове чланице

29-06-2022 04:50:15 | | фото: © Johanna Geron / AFP / RT/ vostok.rs |


Војни блок НАТО који предводе САД званично је позвао раније несврстане Шведску и Финску да се придруже његовим редовима.

„Данас смо одлучили да позовемо Финску и Шведску да постану чланице НАТО-а и договорили смо се да потпишемо протоколе о приступању“, наводи се у саопштењу војног блока током самита у Мадриду.

Две нордијске државе одлучиле су да напусте своју дугогодишњу традицију не придруживања војном блоку након што је Русија покренула специјалну операцију у Украјини крајем фебруара.

Непосредно пре него што је позив објављен, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг описао је пут Шведске и Финске ка чланству као „без преседана“.

"Мислим да тешко можете пронаћи било који други процес приступања са неколико недеља између пријаве која се десила средином маја и позива која ће се десити сада", рекао је Столтенберг.

Одлуку о пријему две нордијске нације у блок сада морају да одобре парламенти свих 30 држава чланица.

„То увек захтева неко време. Али такође очекујем да ће проћи прилично брзо“, рекао је Столтенберг, додајући да су савезници „спремни“ да се ратификација обави што је пре могуће.

Шведска и Финска потписале су у уторак споразум са Турском који отвара пут за позив. Анкара је раније саопштила да ће блокирати њихово чланство, оптужујући нордијске државе да скривају људе који су повезани са курдским организацијама, које Турска сматра терористичким групама.

Руски председник Владимир Путин навео је ширење НАТО-а на исток и покушаје да се успостави „упориште“ у Украјини као један од разлога за сукоб у Украјини.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti