РТ: Руским спортистима није место у светској спортској заједници, каже Зеленски

04-07-2022 04:16:31 | | фото: © Laurent Van der Stockt for Le Monde / Getty Images |


Украјински председник Владимир Зеленски позвао је на наставак изолације руских спортиста од светског спорта током посете Кијеву председника Међународног олимпијског комитета (МОК) Томаса Баха.

Бах је у недељу разговарао са Зеленским у главном граду Украјине, а такође се састао са спортистима у украјинском олимпијском тренинг центру.

Председник МОК-а је рекао да жели да „покаже солидарност Олимпијског покрета са нашим пријатељима овде у Олимпијском савезу Украјине“ и да „желимо да вас уверимо да никада нисте сами у олимпијској заједници“.

МОК је такође у недељу саопштио да ће фонд који је основао за помоћ украјинским спортистима након избијања сукоба са Москвом бити утростручен на 7,5 милиона долара.

Бах је рекао да ће то помоћи да се „украјинска застава високо вијори“ на летњим олимпијским играма у Паризу 2024. и зимским олиимпијским играма у Кортини-Милану 2026.

У коментарима које је објавила канцеларија Зеленског, наводи се да је он рекао Баху да „више од 100.000 украјинских спортиста нема прилику да тренира“ због тренутне ситуације.

Нападајући Русију, Зеленски захтева да МОК чврсто остане при ставу који је први пут саопштио 28. фебруара, када је препоручио да се руски и белоруски спортисти и тимови суспендују из свих међународних такмичења.

„Док Русија покушава да уништи украјински народ и освоји друге европске земље, њеним представницима није место у светској спортској заједници“, рекао је Зеленски.

Бах је уверио украјинског лидера да „још није дошло време да се укине таква забрана“, према објавама објављеним након састанка њих двојице.

Сусрет је уследио након што је Бах прошлог месеца упозорио на мешање влада у спорт.

Председник МОК-а осудио је пример из Велике Британије, где су организатори Вимблдона забранили руским и белоруским спортистима да учествују на овогодишњем турниру након притиска британске владе.

Истовремено, Бах је бранио позиве своје организације за забрану руских и белоруских спортиста, тврдећи да је то делимично усмерено на њихову заштиту од „агресије“ са којом би се наводно суочили на догађајима у другим земљама.

Он је такође оптужио руско руководство да је својом војном операцијом у Украјини, која је почела између затварања Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. и отварања Параолимпијских игара, прекршило такозвано „олимпијско примирје“.

Руски званичници и спортисти досљедно су осудили забране као дискриминаторске, тврдећи да МОК подрива принцип да спорт треба да остане ван политике.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti