РТ: Белорусија ће признати независност Доњецке и Луганске Народне Републике ако буде потребно - Лукашенко

22-07-2022 09:57:04 | | фото: © AFP / Alexander NEMENOV / RT/ vostok.rs |


Белорусија ће званично признати независност република Донбаса Доњецка и Луганска ако то буде потребно, али недостатак формалног признања не спречава Минск да им помогне, рекао је белоруски председник Александар Лукашенко у интервјуу агенцији "Франс пре".

Француска агенција питала је Лукашенка зашто Белорусија, која подржава војне операције Русије у Украјини, није признала Доњецку Народну Републику и Луганску Народну Републику као независне државе, или Крим као део Русије, у том случају.

Крим је гласао да се поново придружи Русији 2014. године након пуча у Кијеву који су подржале САД. Доњецк и Луганск су прогласили независност касније те године, након што је украјинска влада покушала силом да преузме контролу над њима. Русија је признала две републике у фебруару.

„Није било потребе за тим“, одговорио је Лукашенко.

„Али ако Криму, Луганску, Доњецку буду потребне намирнице, цигле, цемент, помоћ у обнови итд., ми ћемо им помоћи. Признаћемо их, ако буде потребно, ако има смисла. Али каква ће бити разлика данас ако их јавно признам?”

„Чињеница да сарађујемо са Кримом, Луганском и Доњецком значи да их де факто признајемо“, додао је Лукашенко.

„А све ове спекулације о мом признању или непризнавању су само празна прича. Признаћу их председничким указом, ако буде потребно.


Председник Белорусије је истакао да се Француска обавезала да ће обновити Кијевску област Украјине, чиме је суштински „поделила“ ту земљу.

„Другим речима, ви сте већ поделили Украјину и обновићете је. А ја ћу помоћи Луганску и Доњецку. Ја ћу помоћи Криму. Сарађујемо са њима, не кријемо то“, рекао је Лукашенко.

Украјина може одлучити да оконча сукоб сутра, али њени присталице на Западу то неће дозволити, рекао је Лукашенко. На питање о статусу Доњецка, Луганска и области под контролом руских трупа, као што је Херсон, лидер Белорусије је рекао да је њихова судбина унапред одређена.

„Слушајте, о томе се више не расправља. Могли сте да разговарате о томе у фебруару-марту“, рекао је Лукашенко, оптужујући и садашњег украјинског председника Владимира Зеленског и његовог претходника Петра Порошенка да гурају Москву у конфронтацију забраном руског језика и на други начин малтретирају етничке Русе и русофоне Украјинце.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


КАТЕГОРИЈЕ