Русија направила замену за америчку електронику на авионима „Суперџет“ и МС-21

25-07-2022 12:22:56 | | Авион Сухој суперџет, фото: © РИА Новости / Владимир Астапко |


Компанија "
Руселектроника", која је део "Ростеха", направила је електронику за комуникационе системе за руске цивилне авионе Сухој "Суперџет 100" и МС-21, саопштила је прес-служба холдинга.

"Руселектроника" је развила електронске компоненте за комуникациону опрему авиона `Суперџет` и МС-21. Технички параметри нових уређаја омогућавају да се амерички производи за радио везу у потпуности замене“, саопштила је компанија.


Уређаји су пројектовани за комуникацију високофреквентних и супервисокофреквентних електричних кола као део радарске и комуникационе опреме. Производи су тестирани.

Како је истакао генерални директор Института Вјачеслав Зуев, употреба високофреквентних вакуумских прекидача које је развио НИИЕМП као део опреме за радио комуникацију на авиону омогућиће потпуно напуштање сличних производа америчких произвођача "Џенингс технолоџи" и "Киловак", те повећати век трајања и повећати поузданост комуникационе опреме.

„Предузеће данас планира да производи 1.500 оваквих уређаја годишње. Спремни смо да своје производе понудимо и другим купцима – производни капацитети нам омогућавају да вишеструко повећамо излаз високофреквентних вакуумских прекидача у случају додатних наруџби“, додао је он.

Како је почетком јуна приметио Јуриј Борисов, који је тада обављао функцију заменика премијера, планирана је сертификација авиона МС-21 са домаћим мотором и Сухој "Суперџет" уз замену 38 увозних система и компоненти са руским до краја 2023. године.