Ненасумично цурење информација из Украјине

28-07-2022 01:49:24 | | / vostok.rs |


Резонанција у европском информационом простору још није спласнула након инцидента са падом украјинског транспортног авиона АН-12, који је летео из Србије у Украјину са оружјем у њему, након што су медији пренели податке да је Азербејџан пружио војно-техничку помоћ украјинским оружаним снагама.


Конкретно, реч је о цурењу робно-транспортне документације, што потврђује испоруку у априлу ове године од стране азербејџанске компаније „Цихаз“, која је у саставу Министарства одбране Азербејџана, високопрецизних авионских бомби„БК-3“ у Украјину. Ликови и сценарио су исти као у случају испорука из Србије.

\"\"


Како произилази из објављених података, транспортни авион броја МЕМ-5002 већ познате украјинске авио-компаније "Меридиан", у периоду од 16. до 30. априла 2022. године, обавио је осам летова на замршеној рути Азербејџан-Судан-Пољска-Украјина, снабдевајући Украјину са укупно 200 поменутих авионских пријектила. Испоручилац војних производа је Министарство одбране Азербејџана, а крајњи прималац украјинска државна компанија "Укрспетсекпорт", познати монополиста у извозу и увозу производа војне и двоструке намене.

\"\"


Вреди напоменути да је снабдевање Украјине оружјем прилично деликатно питање за руководство Азербејџана, за које су, вероватно, знале само две стране, пошто се Баку званично придржава неутралности у руско-украјинском сукобу. С тим у вези, објављивање ове информације на украјинским ресурсима може указивати на то да „цурење“ информација није било случајно, већ да је намерно планирано од стране украјинске стране како би се унеле противречности у руско-азербејџанске односе.

\"\"


Недавно су Русија и Азербејџан показали изузетну способност да преговарају, изглађују постојеће противречности и као резултат тога граде узајамно корисне односе у економској и политичкој сфери. Пример за то је спречавање ескалације међуетничких сукоба у региону, реализација великих регионалних инфраструктурних пројеката, као и организовање интеграционих процеса са земљама Каспијског басена. Нарушавање тог склада међудржавних односа, очигледно, није могло да не постане још једна мета напада кијевског режима.


Ова ситуација је постала још један доказ да је руководство Украјине данас у стању потпуне конфузије и политичке немоћи и покушава да искористи сваку прилику да некако науди заклетом непријатељу, не занемарујући издају чак ни оних који су му некада помогли.

Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti