РТ: Кијев користи болнице и школе као војне базе - Амнести интернешенел

04-08-2022 11:46:26 | | фото: © Ceng Shou Yi / NurPhoto via Getty Images / RT/ vost |


Чини се да украјинске снаге имају образац рапоређивања трупа и војних возила у стамбене области, укључујући коришћење болница као де факто војних база, саопштио је Амнести интернешенел. Такве акције крше међународно хуманитарно право и угрожавају животе цивила, саопштила је невладина организација за људска права.

Оптужба је заснована на истраживању које је Амнести спровео између априла и јула на истоку Украјине. У 19 градова и насеља пронађени су докази да су украјинске снаге изводиле ударе из стамбених насеља. У неколико случајева они су били мета руских напада одмазде, током којих су погинули неки цивили, наводи се у извештају.

У 22 од 29 школа које је посетио Амнести наводи да су пронашли доказе о тренутним или претходним војним активностима. На пет локација видели су како украјинске трупе користе болнице као базе, што је „чисто кршење међународног хуманитарног права“.

Већина прегледаних стамбених подручја била су удаљена од линија фронта и постојале су одрживе алтернативе за војно распоређивање, напомиње Амнести. Група за људска права саопштила је да „није свесна“ да је Украјина покушала да евакуише цивиле из тих подручја, као што се захтева по међународним правилима ратовања.

„Документовали смо образац украјинских снага које доводе цивиле у опасност и крше законе рата када делују у насељеним подручјима“, рекла је Агнес Каламар, генерални секретар Амнести интернешенела.

„Бити у одбрамбеној позицији не ослобађа украјинску војску од поштовања међународног хуманитарног права“, додала је она.

„Војске никада не би смеле да користе болнице за ратовање, а школе или цивилне домове само као последње средство када не постоје одрживе алтернативе.

Амнести је додао да на неким местима, где је оценио да су руске снаге наводно извеле неселективне ударе на стамбена насеља, није пронашао доказе о присуству украјинских трупа. Незаконита војна употреба цивилних објеката од стране Украјине „ни на који начин не оправдава неселективне руске нападе“, додаје се у саопштењу.

Одговарајући на извештај, портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је Русија често истицала методе које описује Амнести и да је више пута извештавала да Украјина користи цивиле као живи штит.

Москва тврди да никада не гађа цивилна места, супротно оптужбама које стижу из Кијева, и да је предузела све мере предострожности да ублажи ризике по цивиле приликом напада на украјинске снаге у градовима и насељима.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti