РТ: Одлука о повлачењу Русије из пројекта Међународне космичке станице зависи од њеног техничког стања - Роскосмос

05-08-2022 01:15:17 | | фото: © AP / NASA / RT/ vostok.rs |


Датум повлачења Русије из пројекта Међународне космичке станице (МКС) зависи од техничког стања пројекта и могао би да дође у било ком тренутку после 2024. године, рекао је високи званичник руске космичке агенције.

„Што се тиче изјаве о 2024... можда је нешто изгубљено у преводу. Изјава о изласку Русије после 2024. значи да неће бити наглих помака до 2024. године. Конкретна одлука о повлачењу донеће се на основу техничког стања МКС-а“, рекао је на конференцији за новинаре Сергеј Крикалев, извршни директор за космичке програме руске космичке агенције "Роскосмос".

Крајем јула, Јуриј Борисов, нови директор "Роскосмоса", рекао је да ће се Русија повући из пројекта МКС-а после 2024. године, додајући да Москва намерава да испуни своје обавезе према страним партнерима у оквиру пројекта. Иако је приметио да ће тачно време зависити од бројних ствари, укључујући „стање самог МКС-а и његове оперативне перформансе“, одлука Русије да напусти станицу „уопште није тајна“.

Борисов, који је у јулу именован за генералног директора "Роскосмоса", такође је рекао да ће Русија почети да прави сопствену орбиталну станицу, додајући да та одлука нема никакве везе са геополитиком, укључујући сукоб у Украјини.

„Што се тиче политичких аспеката, жао ми је што морам да вас разочарам, али њих једноставно нема и мислим да не би требало да буду“, рекао је он, хвалећи МКС као пројекат који је обогатио науку и зближио нације.

Бивши директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин предвидео је да ће се МКС, на којем НАСА планира да ради до 2030. године, до тада „распасти“ уколико се у поправке не уложе „огромна средства“.

Прошле године, бивши совјетски космонаут и главни дизајнер руског произвођача космичких летелица РСЦ "Енергиа", Владимир Соловјев, рекао је да ће Русија почети изградњу сопствене космичке станице већ 2028. године. Пројекат ће се звати РОСС (Руска орбитална сервисна станица) и биће изграђен на научном "Модулу 1", који је првобитно био намењен за МКС, али се сада пренамјењује, рекао је тада Соловјев.

Међународном космичком станицом заједнички управљају Русија, САД, Европа, Јапан и Канада. Покренута 1998. године, станица је стално насељена скоро 22 године. Служи као платформа за извођење експеримената и испробавање технологија за будућа путовања у дубоки космос, укључујући Месец и Марс.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti