РТ: Настављене испоруке руске нафте у ЕУ

10-08-2022 02:54:00 | | фото: © Getty Images / Janos Kummer / Stringer / RT/ vostok |

Трансњефт је саопштио каже да ће се поново покренути испоруке нафте након што је мађарски МОЛ платио накнаде за транзит до Украјине

Транснефт, руска компанија одговорна за испорукe нафте у ЕУ, саопштила је да ће наставити са пумпањем преко јужног крака нафтовода "Дружба" у 16:00 по московском времену.

Како преносе РИА Новости, уплате за транзит нафте преко територије Украјине извршиле су Мађарска и Словачка. Украјина је, како се наводи, потврдила да је добила средства. Највећа мађарска рафинерија сирове нафте МОЛ саопштила је данас да је пренела транзитну накнаду за коришћење украјинског дела нафтовода.

Раније у уторак, МОЛ је потврдио да су испоруке руске нафте преко јужног крака гасовода престале пре неколико дана, те је понудио да плати транзит у име Москве.

Руски Трањсефт је саопштио у понедељак да је Украјина обуставила доток нафте4. августау делове централне Европе јер су санкције Запада спречиле Москву да плати транзит. Према наводима Трансњефта, компанија је платила транзит нафте за августу украјинском оператеру нафтовода 22. јула, али је новац враћен 28. јула пошто плаћање није прошло.

Нафтовод "Дружба", који је један од најдужих на свету, преноси нафту у дужини од око 4.000 км од источног дела европске Русије до рафинерија у Чешкој, Немачкој, Мађарској, Пољској и Словачкој. Русија обично испоручује око 250.000 барела нафте дневно преко јужног крака нафтовода. Обустава је погодила Словачку, Мађарску и Чешку.

Северни крак нафтовода "Дружба", који пролази кроз Белорусију до Пољске и Немачке, наставља да ради нормално, наводи Транснефт.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti