РТ: Руско-кинеска трговинско-економска сарадња показује одличне резултате - Пекинг

13-08-2022 10:48:53 | | фото: © Getty Images / Chunyip Wong / RT/ vostok.rs |


Економске везе између Русије и Кине показују стабилан раст упркос тешкој међународној ситуацији, рекао је кинески амбасадор у Москви, предвиђајући да би трговинска размена ове године могла достићи 200 милијарди долара.

„Руско-кинеска трговинско-економска сарадња показује одличне резултате и одрживи развој, упркос тестовима повезаним са пандемијом, глобалном економском кризом и тешком међународном и регионалном ситуацијом“, рекао је Џанг Ханхуи агенцији РИА Новости.

У првих седам месеци ове године трговина Пекинга и Москве порасла је за 29%, достигавши 97,71 милијарду долара, рекао је амбасадор, позивајући се на податке кинеске царине.

За то време, кинески извоз у Русију износио је 36,26 милијарди долара, што представља повећање од 5,2% у односу на исти период прошле године. Увоз из Русије је скочио за 48,8%, на 61,44 милијарде долара.

Наводећи неке од приоритета за билатералну трговину, Џанг је истакао енергетику, нуклеарну енергију, ваздухопловство, космос, основну инфраструктуру, као и дигиталну технологију, медицину, зелену енергију, пољопривреду, науку и иновације.

„Све ово поставља снажан темељ да наша трговинско-економска сарадња достигне нови ниво“, рекао је он.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti