РТ: Инфлација у Шпанији на највишем нивоу за последњих 38 година

13-08-2022 02:41:40 | | фото: © Getty Images / Europa Press News / Contributor / RT/ |

Годишња инфлација у Шпанији порасла је на 10,8 одсто у јулу, достигавши највиши ниво у последњих 38 година, показују подаци које је објавио Шпански статистички институт (ИНЕ).

Упркос значајном паду цена бензина, растући трошкови струје и хране довели су до раста стопе инфлације од 0,6 одсто прошлог месеца. Најновији подаци потврђују прелиминарне изгледе ИНЕ-а од краја јула.

У јулу су цене енергената у земљи нагло порасле за 41% у односу на претходну годину, док су неки цене основних прехрамбених производа порасле за преко 20%. Шпанци су забележили значајан пораст цена јаја, млека и других млечних производа, као и меса, хлеба и житарица.

Стопа инфлације у Шпанији је порасла три узастопна месеца, након пада од 1,5 одсто у априлу. У јуну је премашила двоцифрену цифру.

Мадрид је предузео неколико корака у борби против раста цена енергије, укључујући смањење пореза на додату вредност на рачуне за енергију и постизање споразума са ЕУ који омогућава Шпанији да ограничи ефекте цена гаса на цену електричне енергије. Влада је почела да финансира и смањење цене бензина за 20 центи по литру.

Међутим, очекује се да ће цене хране додатно расти у наредним месецима, јер би оволетња тешка суша у Европи могла значајно утицати на пољопривредне производе, укључујући маслине, воће и поврће.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti