РТ: Прехрамбена безбедност Русије гарантована жетвом житарица - Министарство пољопривреде

13-08-2022 05:05:16 | | фото: © Sputnik / Dmitry Makeev / RT/ vostok.rs |


Пољопривредници у Русији пожљњели су 78 милиона тона житарица, што је количина довољна да у потпуности обезбеди прехрамбену безбедност земље, рекао је за РИА Новости Роман Некрасов, директор Оделења за узгој биљака Министарства пољопривреде.

Он је истакао да је темпо жетве брз „упркос тешким временским условима и другим изазовима“.

Руско министарство пољопривреде је раније прогнозирало жетву од 130 милиона тона житароца ове године, укључујући рекордних 87 милиона тона пшенице, а очекује да ће извоз достићи и до 50 милиона тона жита.

Прошле године Русија је пожњела скоро 121 милион тона житарица, укључујући око 76 милиона тона пшенице.

Министар пољопривреде Дмитриј Патрушев упозорио је прошле недеље да су касни почетак радова у неколико региона због хладног пролећа и лоше време, уз одређене потешкоће у снабдевању страним компонентама за пољопривредну опрему, створили ризике за достизање циља од 130 милиона тона .

Министар је рекао и да ће можда морати да се ревидира план извоза од 50 милиона тона, што ће неминовно утицати на глобално тржиште житарица.

У међувремену, Патрушев је упозорио да санкције уведене Русији, највећем светском извознику пшенице, као одговор на војну операцију Москве у Украјини, ремете жетву житарица у Русији и да би могле да погоршају прехрамбену кризу у иностранству.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti