РТ: Русија повећала испоруке гаса Мађарској

13-08-2022 06:22:38 | | фото: © AFP / ATTILA KISBENEDEK / RT/ vostok.rs |


Руски енергетски гигант Гаспром повећао је испоруке гаса Мађарској преко гасовода "Турски ток", потврдио је мађарски званичник.

Према речима државног секретара Министарства спољних послова Тамаша Меншера, руска компанија је од петка појачала и до краја августа ће повећати проток у Мађарску за 2,6 милиона кубних метара дневно. Додатне залихе се испоручују гасоводом "Турски ток" којим се гас у Мађарску пумпа преко Србије.

„Мађарска влада је раније одлучила да купи око 700 милиона кубних метара природног гаса поред већ уговорених количина“, објавио је званичник на свом Фејсбук налогу.

Меншер је додао да земља тренутно преговара са Москвом о додатним количинама за септембар.

Мађарска, која је око 85% зависна од руског гаса, покушава да појача своје резерве пре хладне сезоне. Будимпешта се оштро противила позивима за увођење санкција ЕУ на увоз руског гаса. Премијер земље Виктор Орбан такође је успео да обезбеди изузеће од санкција ЕУ на увоз руске сирове нафте.

Мађарска је, заједно са Пољском, одбила да подржи план ЕУ о рационализацији који има за циљ смањење потрошње гаса за 15%.

Према споразуму потписаном са Гаспромом прошле године, Мађарска добија 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње преко Бугарске и Србије, а још милијарду кубних метара гаса преко гасовода из Аустрије.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti