РТ: Пољска разрађује нацрт предлога о забрани издавања виза ЕУ Русима

15-08-2022 10:10:07 | | фото: © Getty Images / Chris McGrath / RT/ vostok.rs |


Варшава тренутно разрађује нацрт предлога који би омогућио да ЕУ одбије визе руским путницима, рекао је заменик пољског министра спољних послова Пјотр Вавржик за националну новинску агенцију ПАП. Одлука о том питању се може очекивати у наредним недељама, додао је он.

Он није прецизирао тачне детаље предлога, који је још у изради, али је рекао да је његова сврха да спречи потенцијални отпор неких кључних чланица ЕУ које ће се вероватно противити општој забрани виза за све Русе.

Пољска се залаже за потпуно суспендовање споразума између Брисела и Москве из 2007. године о „олакшавању издавања виза“. Овај споразум регулише издавање виза „за намеравани боравак не дужи од 90 дана за од 180 дана“ за грађане Русије и ЕУ.

Ипак, према Вавржику, нису све чланице ЕУ сагласне са таквом иницијативом.

„Томе се противе велике државе чланице, укључујући Немачку, Француску и Холандију“, рекао је он. Пошто је „немогуће превазићи отпор ових земаља да суспендују споразум... Пољска ради на новом решењу“, додао је он.

Варшава већ води разговоре са неким државама чланицама ЕУ „неколико недеља“, рекао је заменик министра, додајући да су Летонија, Литванија, Естонија, као и Чешка и Словачка усклађене са приступом Пољске том питању.

„Одлуку о овом питању можемо очекивати у наредним недељама“, рекао је Вавржик.

Он је поздравио одлуке Талина и Риге да суспендују или ограниче издавање виза Русима.

„Боље и касно него никада“, рекао је он и додао да Пољска већ неколико месеци Русима не издаје туристичке визе. Варшава прима само дипломате, возаче камиона који путују у Пољску на посао и чланове породица пољских држављана и држављана ЕУ.

Раније ове недеље, Чешка Република, која је председавајућа ротирајућег председништва ЕУ, саопштила је да ће се залагати за општу забрану уласка у ЕУ Русима. Чланице блока ће о овом питању разговарати на министарском самиту у Прагу крајем августа.

Летонија је раније овог месеца престала да издаје визе скоро свим грађанима Русије, наводећи као разлог безбедносне забринутости. Естонија је у четвртак саопштила да ће учинити исто. Талин такође планира да забрани улазак садашњим руским носиоцима естонских виза од 18. августа. Естонски премијер Каја Калас је прошле недеље назвала путовање у ЕУ „привилегијом, а не људским правом“, позвивајући друге земље чланице да следе тај пример.

Очекује се да ће финска влада, која се залаже за исту меру, у уторак разговарати о потенцијалним ограничењима за издавање виза Русима, јавила је финска телевизија ИЛЕ.
Немачка је до сада једна од ретких земаља ЕУ која се противи таквом потезу. Канцелар Олаф Шолц изразио је скептицизам у погледу потенцијалне опште забране, тврдећи да би то умањило ефикасност других санкција циљајући на „невине људе“.
Москва је прогласила предложене мере „флагрантним национализмом“ и ксенофобијом. Кремљ је такође изразио наду да ће „здрав разум“ временом превладати.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti