РТ: Украјина повећава војни буџет

15-08-2022 09:37:54 | | фото: © Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / Getty Images / RT |


Украјински парламент одобрио је повећање издатака за одбрану усред текућег војног сукоба са Русијом.

Према закону који је усвојила Врховна рада Украјине, влада ће бити овлашћена да прикупи додатних 270 милијарди гривни (7,3 милијарде долара) путем домаћег задуживања.

Ово ће омогућити да се додатна 241 милијарда гривна (6,5 милијарди долара) додели Министарству одбране и да се обезбеди више средстава за полицију, безбедност и обавештајне службе.

Тај потез долази након што је "Вол стрит журнал" објавио да недостатак средстава ризикује да постане „украјинска Ахилова пета“ у сукобу.

„Морамо да бринемо о победи у рату. Боље је ризиковати високу инфлацију него не плаћати војницима“, рекао је украјински министар финансија Сергеј Марченко о стратегији Народне банке Украјине да штампа више новца.

Марченко је раније рекао да се Кијев нада да ће добити 12-16 милијарди долара од страних кредитора до краја године. Тачан износ зависиће од преговора са страним партнерима, рекао је он.

Москва је крајем фебруара покренула војну операцију великих размера у Украјини након седмогодишњег сукоба у Донбасу и због неуспеха Украјине да примени услове споразума о прекиду ватре из Минска. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус отцепљених региона унутар украјинске државе, али никада нису реализовани.

Русија сада захтева да Кијев призна руски суверенитет над Кримом и Луганску и Доњецку Народну Републику, те да се званично прогласи неутралном земљом која никада неће ући у НАТО. Такође, Русија је саопштила да је циљ операције заштита становништва, као и демилитаризација и денацификација Украјине.


Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti