РТ: Немачки пословни модел пропао - министар финансија

16-08-2022 08:05:04 | | фото: © Sean Gallup/Getty Images / RT/ vostok.rs |


Немачки министар за економију и климу Роберт Хабек одбацио је цео пословни модел земље, рекавши да се ослања на јефтин увоз енергије из Русије који се никада неће вратити. Хабекови коментари дошли су током његове најаве посебног пореза на природни гас, чији је циљ да прерасподели утицај несташице енергије између компанија и популације.

„Немачка је развила пословни модел који се у великој мери заснивао на зависности од јефтиног руског гаса“, рекао је Хабек новинарима у Берлину, напомињући да то значи и зависност од „непријатеља“ међународног права, „либералне демократије и њених вредности“.

„Овај модел је пропао и неће се вратити“, рекао је он.

Због тога што је Русија „самовољно“ прекинула испоруке гаса ЕУ, тврди Хабек, Немачка треба да „спасава компаније које су ушле у тешкоће и то мора да поднесе као национална економија“, називајући то „горким леком“ који мора да се унесе у процес.

„Овај порез је најправеднији могући начин расподеле и сношења додатних трошкова који су настали међу становништвом. Алтернатива није без пореза. Алтернатива би била колапс немачког енергетског тржишта, а са њим и великог дела европског енергетског тржишта“, навео је Хабек.

Удружење оператера гасовода је у понедељак увело је таксу од 2,4 евроцента по киловат сату, која ће ступити на снагу у октобру и трајати до априла 2023. године. Према проценама које је Ројтерс објавио раније током дана, уобичајена такса ће коштати домаћинство око 500 евра годишње.

Хабек је рекао да је 12 увозника до сада поднело захтев за олакшице и да ће добити око 34 милијарде евра помоћи, што представља 90 одсто њихових додатних трошкова.

„Све мере имају последице, а неке од њих су и намет. Али оне доводе до тога да будемо мање подложни уценама и да тако можемо да одлучујемо о снабдевању енергијом независно од Русије. И тако, на крају крајева, можемо да делујемо и суверено у погледу спољне и безбедносне политике“, рекао је он новинарима.

Немачка се дуго ослањала на руски природни гас за погон своје производне индустрије. Међутим, овај модел је у протеклих неколико година примао један ударац за другим, између блокада због коронавируса које су пореметиле међународну трговину, Хабековова Зелена странка је донела своју агенду о климатским променама владајућој коалицији и ембаргу ЕУ против Русије због сукоба у Украјини.

Русија се обавезала да ће испунити све преостале уговоре о гасу, али Немачка није преузела дугорочне обавезе, делимично због бриге за заштиту животне средине, остављајући Берлину вртоглаве цене на спот тржишту. Немачке власти су одбиле да сертификују "Северни ток 2", потпуно завршен гасовод испод Балтичког мора који је требало да удвостручи обим директног руског увоза, чак и пре него што је сукоб у Украјини ескалирао у фебруару.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti