РТ: Кијев неће дозволити грађанима без војног искуства да напусте земљу док се не укине ратно стање

16-08-2022 02:49:26 | | фото: © STR / NurPhoto via Getty Images / RT/ vostok.rs |


Украјински председник Владимир Зеленски најавио је да ће мушкарцима без војног искуства бити забрањено да напуштају земљу све док је на снази ратно стање. Саопштење је објављено на сајту украјинског председника као одговор на петицију у којој се тражи да се мушкарцима између 18 и 60 година дозволи путовање у иностранство.

У петицији, коју је потписало више од 27.000 људи, наводи се да многи Украјинци нису способни за војну службу, али да би могли бити корисни на другим пољима. Аутор је навео да би ти људи, ако би им се дозволило да раде у иностранству, могли да помогну избеглицама и да врате новац за помоћ војсци, која, каже се у тексту, већ има довољно способних људи.

„Борбу треба да воде војно способни људи. Имамо много ИТ, друштвених, креативних, техничких и других стручњака који могу да се боре на информативном фронту и да буду кориснији радећи у иностранству, помажући нашим избеглицама и подржавајући војску зарађеним средствима“, наводи се у петицији.

Аутор је навео да ограничења путовања намењена одређеним категоријама грађана личе на „совјетску праксу, којих се [Украјина] постепено ослобађа“, те навео пример Естоније, која забрањује путовање само онима који су у кривичном поступку.

„Зато тражимо од председника Украјине Владимира Зеленског да дозволи мушкарцима од 18 до 60 година који немају војно искуство и ограничене способности, да путују у иностранство“, закључује се у петицији.

Према украјинском закону, ако онлајн петиција добије више од 25.000 потписа, председник мора дати одговор. Зеленски је одговорио указавши на члан 64. украјинског устава, који каже да се грађанима Украјине може ограничити слобода кретања у случају ванредног стања или увођења ратног стања.

Он је објаснио да се по Уставу, у периоду „ратног стања, могу ограничити уставна права и слободе човека и грађанина...“.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti


Он је додао да се „очекује да ће укидање ових ограничења бити спроведено након престанка правног режима ванредног стања“.

Украјински парламент, Врховна рада, одобрио је указ Зеленског којим се уводи ванредно стање у земљи 24. фебруара 2022. године, након што је Москва покренула своју војну операцију против Кијева. Рада је од тада неколико пута продужавала период ванредног стања, а последњи пут га је продужила за додатних 90 дана, до 21. новембра.