РТ: Кримски мост треба да буде уништен - Кијев

17-08-2022 10:04:01 | | фото: ©Gallo Images / Copernicus Sentinel 2018 / Orbital Hor |


Кримски мост, највећа грађевина те врсте у Европи, која повезује полуострво са копненом Русијом, „треба да буде уништен“, рекао је помоћник украјинског председника Владимира Зеленског.

„То је нелегална градња и главна капија за снабдевање руске војске на Криму“, рекао је Михаил Подољак за "Гардијан" у уторак, објашњавајући зашто Кијев жели да га нападне.

Мост је изграђен након што се Крим отцепио од Украјине након пуча у Кијеву 2014. гоине и када одржан референдум за придруживање Русији. Мост је директна друмска и железничка веза са регионом, до које се раније могло доћи са копна само морским или ваздушним путем. Мост се углавном користи за цивилни саобраћај.

Подољак још један украјински званичник који је потврдио намеру Кијева да нападне мост. Његово саошптење је уследило, након што је Украјина наговестила о спровођењу низа аката саботаже на Криму.

Од прошле недеље десиле су се две одвојене експлозије у војним складиштима. Министарство одбране Русије је саопштило да је јучерашња експлозија у близини насеља Мајскоје на северу Крима акт саботаже.

Кијев није званично преузео одговорност за инциденте, али су многи украјински званичници наговестили да је то био случај.

„Свакако се слажем са руским министарством одбране које предвиђа још оваквих инцидената у наредна два, три месеца. Мислим да бисмо могли да видимо више таквих дешавања“, додао је Подољак.

Помоћник украјинског председника назвао је ове саботаже „контраофанзивом“.

„Украјинска контраофанзива изгледа веома другачије [од руске]. Не користимо тактику 60-их и 70-их година прошлог века“, додао је он. „Гардијан“ је сугерисао да је Подољак можда прећутно признао неуспех Украјине да окупи снаге и оружје ради стварног одбацивања руских трупа на бојном пољу.

Највиши украјински званичници недељама су обећавали да ће напори за поновно заузимање града Херсона почети ускоро, а неки чак тврде да је операција већ у току.

Подољак је прошле недеље рекао за Би-Би-Си да су „све јавне изјаве” украјинских званичника „психолошки рат” чији је циљ деморалисање руске војске.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti