РТ: Аустралија раскинула уговор о закупу зграде за руску амбасаду

17-08-2022 02:28:05 | | фото: © National Capital Authority (NCA) / RT/ vostok.rs |

Канбера тврди да Москва није довољно брзо градила своје ново дипломатско седиште

Аустралија је раскинула уговор о закупу за нову руску амбасаду у Канбери, саопштила је Национална управа за капитал (НЦА).

Русији је дато 20 дана да напусти "премиум локацију" у Јаралумли, недалеко од аустралијског парламента, наводи се у саопштењу НЦА.

Руска амбасада у Аустралији тренутно се налази у предграђу аустралијске престонице Грифит, али је било планова да се пресели у Јаралумлу, где су смештена дипломатска предграђа неких других земаља.

"Национална агенција за заштиту животне средине подржава политику \'Користи или изгуби\'", рекла је Сели Барнс, директор агенције која надгледа планирање и развој главног града, објашњавајући раскид уговора о закупу.

Она је оптужила Москву да не показује спремност да развија локацију у Јаралумли, што јој је одобрено још 2008. године.

Према НЦА, сва одобрења за објекат су издата 2011. године, те да се Русија обавезала да ће завршити изградњу комплекса у наредне три године.

„Док су почетни радови почели, дотични блок већ дуги низ година стоји као градилиште са недовршеном изградњом“, навела је Барнс.

„Незавршени радови који су у току нарушавају укупну естетику, значај и достојанство простора резервисаног за дипломатска представништва и страна представништва у главном граду земље“, додала је она.

Како се наводи, када локација буде очишћена, она ће бити враћена у фонд земљишта који је доступан за дипломатске сврхе у Канбери, те да ће друге земље моћи да поднесу захтеве за коришћење.

„Руска Федерација може у будућности да поднесе нову пријаву коју ће НЦА прегледати и проценити у складу са тим“, саопштила је агенција.

Тензије између Русије и Аустралије су порасле од почетка сукоба у Украјини, у којем Канбера подржава Кијев.
Власти Аустралије придружиле су се међународним санкцијама против Москве, док су Украјини обезбедиле оклопна возила и другу војну опрему у вредности од 390 милиона долара. Током прошломесечне посете Кијеву, аустралијски премијер Ентони Албанез изјавио је да је његова земља даје „највећи допринос земљи која није чланица НАТО-а“.
У четвртак је руски министар одбране Сергеј Шојгу осудио пакт АУКУС између САД-а, Велике Британије и Аустралије који има за циљ да наоружа Канберу флотом подморница на нуклеарни погон, рекавши да би то могло да „детонира“ цео азијско-пацифички регион.
„Спровођење овог плана имаће дубок негативан утицај на глобалну и регионалну безбедност и створити окружење за подривање Уговора о неширењу нуклеарног оружја“, упозорио је Шојгу.

Извор:РТ


Поштовани читаоци, на нашемTелеграм каналуможете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал -https://t.me/vostokvesti